Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood en Rechten voor al wat leeft hebben naar circa 16.000 basisscholen een brief gestuurd in verband met het dierenleed dat gepaard gaat met het onder een broedmachine uitbroeden van kuikens in de klas.

16.000 basisscholen
Foto: Samdogs/flickr

Het lijkt een ware trend geworden om rond Pasen op scholen kuikentjes te misbruiken voor vermaak, enkel om het feit dat zij er schattig uit zien en het zo leuk is om de geboorte mee te maken. De dierenorganisaties willen dat er een verbod komt op dit vermaak met broedmachines, dat ten koste gaat van duizenden kuikentjes. Kuikens zijn geen speelgoed en zitten er helemaal niet op te wachten de hele tijd opgepakt en geknuffeld te worden. Kuikentjes hebben, net als vrijwel ieder ander dier, een enorme behoefte aan een moeder, die hen essentiële zaken leert en hen warmte en veiligheid biedt.

Onnatuurlijk
Vanuit het ei communiceert het kuiken al met de moederkloek.
 Het uitbroeden van eieren onder een broedmachine is een onnatuurlijk proces waardoor geheel onnodig de kuikens essentiële zaken ontnomen worden, en het brengt kinderen ook zeker niet dichter bij de natuur. Daarbij zal de helft van de kuikens een haantje zijn en het is bijzonder moeilijk, vrijwel onmogelijk, om voor een haan een goed thuis te vinden. Hierdoor loopt het met de meeste kuikenhaantjes slecht af.

De dierenorganisaties vinden dat kinderen door kuikens in de klas op een verkeerde manier leren om met dieren om te gaan. Het is juist belangrijk dat kinderen leren dat als je een dier neemt je dan ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt. Dat je het dier niet, wanneer het minder schattig en aandoenlijk wordt zoals in dit geval kuikentjes, je ze weer weg kunt doen of de helft ervan gaat doden. Sandra van de Werd namens de dierenorganisaties:

“Stel dat men kittens en pups op deze wijze zo zou misbruiken voor vermaak en de katertjes en reutjes zou doden zodra ze iets minder schattig worden, dan staat heel Nederland op zijn kop, terwijl kuikens in vergelijking net zo intelligent zijn.”

Aangifte
Vorige week deden de dierenorganisaties aangifte tegen stichting Het Knuffelkuiken in verband met het misbruiken (en doden) van kuikens voor vermaak. Stichting Het Knuffelkuiken verhuurde broedmachines en kuikens aan scholen, zorginstellingen en sportverenigingen, maar is daar nu, naar eigen zeggen, mee gestopt.

Persbericht Red een Legkip


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.