Als dierenarts die werkt als toezichthouder bij verdoofd en onverdoofd slachten wil ik jullie vertellen wat onverdoofd slachten voor een koe betekent. Ik doe dit namens de dierenartsen die opkomen voor dierenwelzijn in Nederland, namelijk de onlangs opgerichte ‘Caring Vets’.

onverdoofd slachten
Wachten op de onverdoofde slacht | Foto: screenshot video Animals Today/Vimeo

Als dierenarts kan ik de dieren niet vragen wat zij voelen of welke klachten zij hebben. Ik moet mijn conclusies trekken uit wat ik zie, in combinatie met mijn kennis over de anatomie en het normale gedrag van het dier. Deze kennis wil ik met jullie delen.

Laten we ons samen even voorstellen hoe het is om een koe te zijn en hoe zij zich zal voelen gedurende het proces van onverdoofd slachten.

Stel je voor, je bent een koe, in een onbekende omgeving, weggevoerd van je vertrouwde kudde. Dit betekent stress. Als koe ben je een prooidier dus wil je wegrennen van gevaarlijke situaties. Maar dat kan niet, je kunt niet wegrennen, je wordt naar voren gedreven.

Je weg eindigt in een kooi en je kunt niet meer voor- of achteruit lopen of wegrennen. Dit betekent nog meer stress  waardoor het gehalte van het stress hormoon Corstisol in je bloed stijgt. Bij verhoogd Cortisol gehalte voel je alles nog intenser, ook pijn.

Dan wordt de fixeerkooi kleiner gemaakt en je kunt niet meer bewegen. Je nek wordt gestrekt om het doorsnijden van je hals goed mogelijk te maken.

Plots wordt je hals van oor tot oor doorgesneden met een scherp mes. Eerst ben je verrast en vraag je je af wat er gebeurt. Je bent een beetje dizzy door de verminderde bloeddruk. Maar dan neemt de extra slagader in de nek die runderen hebben het over en het bloedverlies uit de halssnede neemt af tot het nog slechts druppelt.  Je bent volledig bij bewustzijn doordat de hersenen nog voldoende bloedtoevoer krijgen en je voelt de enorme wond in je huid en je spieren

Je hebt het gevoel dat je stikt omdat de zenuw is doorgesneden waardoor je niet meer kunt ademen. Je wilt geluid maken maar je stembanden hebben geen contact meer met je luchtpijp.

Omdat de zenuw is doorgesneden heb je ook geen controle meer over de sluitspier van de pens waardoor pensvloeistof uit je doorgesneden slokdarm stroomt. Je inhaleert deze vloeistof samen met je eigen bloed door je opengesneden luchtpijp. Dit is zeer pijnlijk en het belemmert je ademhaling nog meer.

Deze marteling duurt minutenlang, langer dan het duurt om dit stukje te lezen, en tenslotte sterf je.

Dank voor het lezen van mijn verhaal.

Naam auteur bekend bij de redactie