Ieder jaar in september worden er in de Spaanse gemeente Algemesi (Valencia) novilladas (stierengevechten met stieren van tussen de 2 en 3 jaar oud) gehouden. Dit jaar zullen ze weer plaatsvinden tussen 24 september en 2 oktober. Al 30 jaar worden dode stieren uit de arena gehaald en in de straat er direct naast gelegd. Daar wordt het dier opgehezen en in een vrachtwagen geschoven. Vóór het dier opgetild wordt, mogen kinderen zich echter vermaken met de stier door deze onder te spuiten met onder andere nepsneeuw. Vorig jaar bereikte ons onderstaande schokkende video waarin te zien is dat kinderen een stier met nepsneeuw versierden. Een luguber gezicht dat de wereld schokte.

Verlamd
Volgens een bewoner was de stier niet dood; hij heeft naar eigen zeggen het dier nog aangeraakt en bemerkte dat hij nog leefde. Hij was verlamd geraakt. Tijdens het stierengevecht heeft men vijf keer geprobeerd deze stier te doden, maar dat lukte niet. Volgens de dierenarts is het dier waarschijnlijk verlamd geraakt door de wijze waarop deze gestoken is. Bekijk hier de schokkende beelden van een novillada in Algemesi in 2015.

Kinderen
De Verenigde Naties (VN) heeft Portugal, Colombia, Mexico, Frankrijk en Peru gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten en de bestaande wet aan te passen. De VN bekijkt dit per land en het is een kwestie van tijd tot Spanje ook een waarschuwing krijgt. Ondanks het verzoek van de VN aan diverse stierenvechtlanden en de uitspraak dat het stierenvechten een mentale en fysieke vorm van geweld impliceert, gaat Spanje door met kinderen toe te laten bij stierengevechten.

Protesteer
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) vraagt iedereen om contact op te nemen met de gemeente van Algemesí en te vragen dit soort gruwelijkheden te stoppen. Dat kan via twitter @algemesi_net, maar ook via e-mail: ajuntament@algemesi.net

Hieronder vind je een tekst in het Spaans die te gebruiken is als protestmail. Onderaan staat de Nederlandse vertaling.

Estimado señor/señora,

Acabo de ver las imágenes de las novilladas de Algemesí del 2015 y dan una muy mala imagen de España. Las becerradas en Algemesí ya terminaron y esa noticia me dio esperanza, pero en su municipio se sigue torturando a animales y las imágenes muestran que el sufrimiento de estos animales es tremendo. Y después de la corrida los niños se pueden divertir con un toro poniéndole nieve artificial, una imagen chocante y macabre. Las Naciones Unidas ya pidieron a Portugal, México, Peru, Francia y Colombia que apartasen a la infancia de la violencia de las corridas de toros. Pero España continúa enseñando a los menores que maltratar y matar a un animal es divertido. Una vergüenza.

Esperamos que Algemesí decida prohibir este sufrimiento animal lo antes posible.

Atentamente

(Naam)
(Land)

Vertaling in het Nederlands:

Geachte meneer/mevrouw,

Helaas heb ik net de beelden gezien van de stierengevechten met jonge stieren in Algemesí. Dit geeft een heel negatief beeld van Spanje. De becerradas (stierengevechten met stieren onder 2 jaar) worden niet meer gehouden in Algemesí en dat gaf hoop, maar er worden nog steeds dieren tot de dood gemarteld in uw gemeente en de beelden laten een verschrikkelijk leed zien. En daarna konden kinderen zich met het dier vermaken door hem met nepsneeuw te besproeien, een schokkend beeld. De VN heeft Portugal, Mexico, Peru, Frankrijk en Colombia gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Maar Spanje blijft minderjarigen leren dat het mishandelen en doden van stieren entertainment is. Een schande. We hopen dat Algemesi zo snel mogelijk dit dierenleed zal stoppen.

Algemesi
Help mee dit dierenleed te stoppen | Foto: screenshot video

Persbericht CAS International