Legendes, sprookjes en een negatieve beeldvorming zijn de reden waarom er een intensieve jacht gaande is op de Iberische wolf. Op zondag 13 maart vond er in de Spaanse hoofdstad Madrid een historische demonstratie plaats waarin duizenden mensen protesteerden tegen de jacht op de Iberische wolf. 200 organisaties uit heel Spanje hebben het protest georganiseerd en veroordeelden openlijk dat het geweer het voornaamste instrument is om wolvenaantallen te beheren. Ze willen dat de Iberische wolf landelijk tot beschermd diersoort wordt verklaard. 

Aankondiging protest - Iberische wolf
©WWF Spanje
Protest Iberische wolf
Protest Iberische wolf ©LTNEC

Een juweel van de Spaanse fauna

Helaas is het nog niet gelukt om de wolf te beschermen. De lobby van de veehouderij en de jacht heeft veel invloed in Spanje. Juan López Uralde, woordvoerder van de nieuwe Spaanse groene en ecosocialistische politieke partij Equo, stelt dat de wolf “niet de slechterik is in dit sprookje, maar een juweel van de wilde Spaanse fauna die beschermd dient te worden.” Hij betreurt het negatieve beeld dat bestaat van de wolf dat bewust de wereld in wordt geholpen om dit dier zonder pardon te kunnen doodschieten. Volgens Uralde zou nog geen 1% van de schade die de veehouderij lijdt door de wolf worden veroorzaakt. Tevens is de aanwezigheid van dit dier zeer belangrijk voor de natuurlijke balans van ecosystemen.

Juan Carlo del Olmo, woordvoerder van World Wildlife Fund Spanje (WWF), verklaarde tegen de pers dat de autoriteiten niet langer kunnen negeren dat de Spaanse samenleving de wolf beschermd wil hebben. Ook geeft hij aan dat de organisaties door zullen gaan tot er een einde komt aan de onrechtvaardige vervolging van dit dier. Hij wil meer dialoog, respect en een wetenschappelijke benadering van de autoriteiten om de wolvenaantallen te beheren. Het is volgens hem ontoelaatbaar dat er nog geen geschikte maatregelen zijn genomen die een co-existentie tussen wolf en veehouderij mogelijk maken. Het is meer dan bewezen dat het doden van wolven niets oplost en dat de wolf het laatste probleem is dat de veehouderij momenteel heeft.

Data voor beheerplan ongeldig

Volgens WWF Spanje heeft de Ministerie van Veehouderij, Voedsel en Milieu de resultaten van een nationale telling van Iberische wolven gepubliceerd. Deze gegevens kunnen echter geen nationale telling vertegenwoordigen, omdat ze niets meer zijn dan het geheel aan gedeeltelijke tellingen die uitgevoerd zijn in verschillende deelstaten. De tellingen zijn niet uitgevoerd volgens een eenduidige methodologie of volgens wetenschappelijke criteria. Om deze reden is deze data niet geschikt voor het ontwerpen van een beheerplan van de wolf die daadwerkelijk bijdraagt tot diens behoud op de korte en lange termijn. De huidige gegevens zouden alleen dienen voor het rechtvaardigen van het afgeven van meer vergunningen voor het doden van wolven en niet voor het beschermen van het soort. Daarbij geeft de huidige data van het Ministerie een té optimistisch beeld van de situatie en doet dit geen recht aan de dramatische situatie in sommige plaatsen in Madrid, Castilië en la Mancha, Andalusië of Extremadura waar de situatie dramatisch is. Hier is het soort bijna uitgestorven of nauwelijks aanwezig omdat de regionale autoriteiten geen plan hebben voor het herstellen van de aantallen van de Iberische wolf. In totaal wordt er geschat dat er tussen 2012 en 2014 297 roedels wolven in Spanje leefden.

Beschermd in Portugal

De Europese wetgeving verplicht Europese landen om de populaties van de Iberische wolf te behouden. In Portugal wordt de wolf al tientallen jaren beschermd en hier bewijst men dat dit mogelijk is. Helaas worden veel Portugese wolven doodgeschoten op het moment dat ze de Spaanse grens passeren.

Bronnen: 20minutos.esElcomercio.pePublico.esEcodiario.eleconomista.es, Pacma.es & Efeverde.com ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer