De autoriteiten van Ecuador, Costa Rica en Colombia hebben onlangs extra maatregelen aangekondigd om het onderwaterleven in hun wateren beter te beschermen met een nieuw groot zeereservaat voor de kust van Zuid-Amerika. Vooral haaien en zeeschildpadden hebben hier hun leefgebied.

zeereservaat
De oceaan bij de Galápagoseilanden | Foto: David Adam Kess/Wikipedia

De onderhandelingen vonden plaats op de Galápagoseilanden. Dit gebied is één van ’s werelds meest biodiverse regio’s. Biodiversiteit, de verscheidenheid van dieren, planten en micro-organismen, zorgt voor een goede balans en een gezonde natuur.

Door de nieuwe afspraken van deze drie Zuid-Amerikaanse landen wordt binnenkort 216.000 vierkante kilometer oceaan in de wateren van de drie landen beschermd. Het nieuwe zeereservaat beslaat drie gebieden, die onder de werelderfgoedlijst van UNESCO vallen: de Cocoseilanden in Costa Rica, Malpelo in Colombia en de Galápagos in Ecuador.

Historisch moment
Het is de eerste keer dat drie presidenten een overeenkomst sluiten om natuurgebieden in gedeelde wateren te beschermen. Terecht dus dat er door natuurorganisaties wordt gesproken over een historische overeenkomst. Momenteel staat ongeveer 3 procent van de oceanen in de wereld geregistreerd als zeereservaat, waarvan de helft geldt als ‘no-take zones’, gebieden waar visserij geheel verboden is. Het streven van de Verenigde Naties is dat het huidige percentage tegen 2020 rond de 10 procent zal liggen.

Het feit dat deze drie regeringsleiders zich zo nadrukkelijk uitspreken voor bescherming van het onderwaterleven geeft hoopt voor de toekomst en zal hopelijk voor navolging zorgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema