Dierentuin Zoologisk Have in Kopenhagen viert de heugelijke geboorte van een babygiraf, die afgelopen weekend ter wereld kwam. In deze Deense dierentuin werd echter in 2014 een gezonde giraf van nog geen 2 jaar oud gedood vanwege een overschot aan mannetjesgiraffen.

Deense dierentuin
Foto: Pixabay

Iets meer dan twee jaar geleden werd er in de dierentuin van Kopenhagen een kerngezonde giraf gedood. Het dier, Marius genaamd, was slechts 18 maanden oud. Hij werd, volgens de directeur van de dierentuin, gedood om inteelt in het Europese fokprogramma voor giraffen tegen te gaan. Zijn genen zouden oververtegenwoordigd zijn in dit fokprogramma. Voor de dierentuin had hij daarom geen toegevoegde waarde. Pogingen om het dier elders onder te brengen waren volgens de dierentuin mislukt. Marius werd daarom weggelokt van zijn groep en zonder pardon is er met een kogel een einde gemaakt aan zijn leven.

Wereldwijd protest
De dood van Marius leidde tot hevige protesten. Over de hele wereld reageerde men geschokt op het gemak waarmee hij overbodig werd verklaard en hiermee zijn doodvonnis werd getekend. Na de dood van de jonge giraf kwamen er steeds meer incidenten aan het licht waarbij dierentuinen gezonde dieren afschoten vanwege een overschot.

Ook in de dierentuin van Kopenhagen bleef het niet bij Marius. Volgens de Deense media worden er in deze dierentuin elk jaar zo’n 20 tot 30 overschotdieren gedood. Eerder schreef PiepVandaag een artikel over het lot van overschotdieren in dierentuinen.

Babygiraf
In dezelfde dierentuin waar Marius twee jaar geleden op brute wijze werd gedood en gevoerd aan de leeuwen, werd afgelopen weekend een mannetjesgiraf geboren. Trots plaatste de dierentuin foto’s en video’s van de kleine giraf op de sociale media. Op de Facebookpagina van de dierentuin werd er door meerdere mensen ontzet gereageerd. Zo vroegen velen zich terecht af of de dierentuin deze giraf wel in leven zal houden. De dierentuin reageerde op deze berichten:

“Wanneer giraffen een leeftijd van 2 jaar bereiken, waarop ze normaal gesproken ook de groep zouden verlaten, kijken we of er plek is voor hem. Natuurlijk doen we ons uiterste best om een plek te vinden voor de giraf, maar wanneer het niet binnen het fokprogramma past, zal de giraf worden gedood.”

Met deze uitspraak wakkert de dierentuin opnieuw de discussie aan over het lot van overschotdieren. Of deze babygiraf een lang leven is gegund is voor nu dus nog maar de vraag.

Bronnen: Huffington Post, Ibitimes ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen