Begin deze maand lieten wij je weten dat de 103-jarige orka Granny met haar nageslacht was gespot voor de westkust van Canada. Dat er een orka van deze hoge leeftijd vrij rond zwemt in de zee is slecht nieuws voor SeaWorld, want in hun bassins worden orka’s meestal niet ouder dan 20 jaar en het maritiem park beweert dat wilde orka’s tussen 25 en 35 jaar oud worden. Maar hoe weten we dat Granny al zo oud is?

Granny
Foto: Erwin Vermeulen

Net als mensen hebben orka’s onderscheidende fysieke eigenschappen. De rugvin speelt hierbij een belangrijke rol, deze verschilt in vorm, wijdte en hoogte. Ook buigt de vin naar links of naar rechts. De plek achter de rugvin, de “saddle patch” is het meest unieke gedeelte van de orka. De “saddle patch” kan worden vergeleken met een vingerafdruk.

Granny is door onderzoekers zowel aan haar rugvin als aan haar unieke “saddle patch” herkend. In haar rugvin heeft ze een inkeping met de vorm van een zeer opvallende halve maan. Simon Pidcock van Ocean EcoVentures die onlangs Granny heeft gespot, zegt hierover het volgende:

“Ik heb Granny ongeveer 1000 keer voor de kust van Canada gezien in de afgelopen 13 jaar. Ze ziet er heel gezond en energiek uit. Het was goed om Granny samen met haar kroost hier naar vis te zien jagen.”

De leeftijd van Granny staat niet precies vast en is dus geschat. In 1967 werd Granny gevangen genomen door een maritiem park, maar daar vonden ze haar te oud en lieten haar gelukkig vrij. In 1970 werd haar leeftijd voor het eerst aan de hand van haar nageslacht geschat. Ook haar omvang en lengte speelden hierbij een rol, net zoals het feit dat ze op dat moment zelf geen kalf meer had. Haar leeftijd werd daarom op zeker 40 jaar geschat. Zij behoort tot de meeste bestudeerde groep orka’s in de wereld, de Southern Residents. Van 90% van deze populatie is de leeftijd vastgesteld. De vele goede foto’s die van Granny zijn gemaakt leveren het bewijs dat zij al heel oud is.

Orka’s hebben zeer sterke familiebanden. Dit is een van de vele redenen waarom orka’s vrij horen te leven, zoals dr. Naomi Rose vertelt in dit artikel.

In onderstaand filmpje zijn prachtige beelden te zien van de Southern Residents.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat