Circus Renz International heeft de medewerker die zaterdag in Wilnis een van de olifanten met een stok mishandelde ontslagen. Na de opheft over de schokkende beelden op Facebook bleek ook dat er al eerder een incident is geweest, waarbij de olifant zelfs met een hark werd geslagen. Dierenrechtenorganisatie Bite Back doet vanavond aangifte wegens dierenmishandeling.

Circus Renz
Mishandeling van de olifant | Foto: screenshot video

Een bezoekster van Circus Renz International meldde aan De Telegraaf dat op 14 mei een verzorger de olifant met een hark op zijn slurf sloeg. Dit ging met zoveel geweld gepaard dat de hark in de slurf bleef steken. En of dat nog niet genoeg was haalde de circusmedewerker daarna een stok, zoals te zien is in de beelden die zaterdag op Facebook verschenen (zie onderaan dit artikel), en ging door met slaan.

Ontslag
Na de ophef over de beelden van zaterdag heeft Circus Renz International in allerijl besloten om de medewerker op staande voet te ontslaan. In een commentaar op Nu.nl meldt een woordvoerder het voorval zeer te betreuren:

“Meestal hebben we goede mensen. Zo gaan we niet met dieren om.”

Volgens de woordvoerder zou de ontslagen medewerker nog maar 2 weken in dienst geweest zijn van het circus. Of dit dezelfde persoon is die de olifant met een hark mishandelde is vooralsnog niet bekend.

Murw
De mishandelde olifant van Circus Renz International is al 30 jaar verplicht om kunstjes te vertonen voor publiek. Om olifanten te trainen wordt standaard gebruik gemaakt van de olifantenhaak; een stok met een gemene scherpe haakse punt waarmee pijnlijke klappen worden uitgedeeld en de olifant onder meer gedwongen wordt om mee te lopen door de punt achter zijn slurf te haken en hem mee te trekken. Ook tijdens de optredens wordt deze olifantenhaak gebruikt, maar dan zitten er veertjes omheen ter versiering, zodat het publiek de werkelijke functie van de stok niet kan zien, namelijk het toedienen van pijn om het dier te laten gehoorzamen. Olifanten mogen dan een dikke huid hebben, maar de slurf is een buitengewoon gevoelig lichaamsdeel.

Circus Renz
Olifantenhaak | Foto: muzina_shanghai/Flickr

De mishandeling zoals te zien is in de beelden is dus een alledaags verschijnsel. Overal ter wereld worden olifanten bedoeld voor ‘entertainment’ met soortgelijk geweld murw gemaakt, zodat ze willoos onderworpen zijn aan hun trainers. Ook worden zij vaak aan kettingen gelegd waardoor de dieren buiten de optredens om geen kant op kunnen en hun geest wordt gebroken. Dit gebeurt bij circusolifanten, maar ook bij dieren die ingezet worden voor olifantenritjes, bijvoorbeeld in Thailand.

Aangifte
Dierenrechtenorganisatie Bite Back doet vanavond, 22 juni, om 19 uur aangifte bij de politie naar aanleiding van de beelden op Facebook. Alex Romijn van Bite Back Nederland:

“Wij roepen zoveel mogelijk mensen en organisaties op om ook aangifte te doen, zodat de verantwoordelijke instanties dit voorval niet zomaar naast zich neer kunnen leggen.”

Oproep: getuigen gezocht!
Zonder de beelden die zaterdag naar buiten kwamen was er nooit zoveel ophef ontstaan over een vorm van mishandeling die in alle circussen wordt gebruikt die met olifanten werken. Maar de kans is groot dat er vaker, en dus meer ooggetuigen zijn van dit soort wanpraktijken. Daarom vragen we iedereen die ooit iets dergelijks heeft aanschouwd en misschien wel heeft gefilmd dit te melden bij onze redactie, ook als het de mishandeling betreft van andere (wilde) circusdieren dan olifanten.

Hieronder nogmaals de beelden van Danny Versluis, zoals geplaatst op Facebook:

Bijna olifant ontsnapt in wilnis.Blijkbaar mocht ik dit niet filmen.

Posted by Danny Versluis on zaterdag 20 juni 2015

 

Bronnen: Bite Back, Nu.nl, Telegraaf.nl ©PiepVandaag.nl