Door de verplichte kattensterilisatie in België lopen de asielen leeg. Sinds de invoering op 1 april 2017 zijn er zestien procent minder katten in asielen terecht gekomen en is het aantal euthanasiegevallen met 30 procent gedaald. Dat maakte de Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts afgelopen weekend bekend.

kattensterilisatie
Verplichte kattensterilisatie leidt tot lege asielen in Vlaanderen | Foto: Tambako the Jaguar Flickr via Compfight cc

Bij zwerfkatten zijn de resultaten nog beter. Er kwam 30 procent minder zwerfkatten in het asiel terecht en 40 procent minder zwerfkatten werd geëuthanaseerd. Voorzitter Michel Vandenbosch van dierenwelzijnsorganisatie GAIA spreekt zelfs van een ‘bemoedigende evolutie’, maar wat hem betreft is die pas volbracht als geen enkele kat nog wordt ingeslapen, tenzij medisch noodzakelijk.

Volgens Vandenbosch heeft de verplichte sterilisatie ook geleid tot een mentaliteitsverandering onder de Vlamingen. Sterilisatie wordt gezien als plicht en voor fokken moet een vergunning worden aangevraagd.

Kittens in Vlaanderen moeten worden gesteriliseerd voordat ze 5 maanden oud zijn, maar nog niet iedereen houdt zich aan de nieuwe regels. GAIA zal dus door blijven gaan met voorlichting. Vendenbosch:

“Tijdens de zomer bezoeken we twaalf Belgische steden en gemeenten om mensen te sensibiliseren rond de verplichte sterilisatie.”

Bron: Trouw ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor