Tijdens een wereldwijde actie tegen stropers zijn ongeveer 1400 mensen opgepakt. Bij de actie die enkele weken duurde werd onder andere 1,3 ton ivoor aangetroffen.

stropers
1400 arrestaties tijdens internationale operatie tegen stropers | Foto: thisbrokenwheel via Compfight cc

De operatie met de codenaam “Thunderstorm” startte begin mei en onder leiding van politieorganisatie Interpol werkten bijna 100 landen samen. Tijdens de operatie werden vrachtwagens, auto’s, containers en boten doorzocht, in sommige gevallen met scanapparatuur en speurhonden. Naast ivoor werden ook grote hoeveelheden vlees van beschermde dieren als beren, olifanten, krokodillen en walvissen gevonden. In totaal is 43 ton vlees in beslag genomen.

https://twitter.com/WCO_OMD/status/1009391700534550528

Ook werden er levende dieren gevonden. Het gaat om 4000 vogels, 27000 reptielen en in ieder geval 14 katachtigen zoals jaguars en luipaarden maar ook 48 apen.

De Vietnamese autoriteiten hebben ook vier ton schubben van schubdieren onderschept op een schip uit Congo. Deze worden vooral door traditionele medicijnenmannen gebruikt.

In Los Angeles werden twee sterwardessen gearresteerd die levende schildpadden in hun bagage hadden verstopt en naar Azië wilden smokkelen.

“Wie smokkelt krijgt wereldwijd de politie op zijn hielen.”

Deze boodschap is door operatie Thunderstorm in ieder geval goed overgekomen bij de smokkelaars aldus Jürgen Stock, hoofd van de operatie bij de Europese politiedienst Interpol.

Bronnen: NOS, Algemeen Dagblad ©AnimalsToday.nl