Het Hooggerechtshof in Spanje heeft vastgesteld dat het werk van een stierenvechter niet beschouwd kan worden als een kunstwerk of een artistieke creatie. En dat is maar goed ook. Want het tot de dood martelen van een stier tijdens een stierengevecht zou nooit gezien mogen worden als een kunstwerk, kunst of welke vorm van artistieke creatie dan ook.

stierenvechter
Hooggerechtshof Spanje: werk stierenvechter is geen kunstwerk | Foto: Pixabay

Alles begon met stierenvechter Miguel Ángel Perea. In juni 2014 doodde hij stier Curioso tijdens een stierengevecht. Perea wilde dat deze actie ingeschreven zou worden in het register van intellectueel eigendom. Hij beschouwt deze actie namelijk als een artistieke creatie. Zijn verzoek werd door het register van Intellectueel Eigendom in Extremadura verworpen. Vervolgens stapte Perea naar de rechter. Hij verdedigde zijn zaak door te stellen dat het stierenvechten kunst is. Hiermee stelt hij dat het werk van de stierenvechter gelijk staat aan een artistieke manifestatie en een kunstwerk.

Geen artistieke creatie

De rechter echter besloot dat het werk van een stierenvechter de voorwaarde ontbeert van artistieke creatie, waardoor het niet beschermd kan worden als intellectueel eigendom. Het hooggerechtshof heeft tijdens het hoger beroep vastgesteld dat de activiteiten van de stierenvechter – vanaf het moment dat de stier de arena betreedt tot het moment van zijn dood – niet beschouwd kunnen worden als een werk dat het onderwerp is van intellectueel eigendom. Dit komt doordat het niet mogelijk is om nauwkeurig en objectief te identificeren of het stierengevecht voortkomt uit een originele artistieke creatie van de stierenvechter.

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) juicht deze uitspraak toe. De organisatie geeft aan dat het tot de dood martelen van een dier nooit gezien mag worden als artistieke creatie, kunst of een kunstwerk. Het is jammer dat het Hooggerechtshof dit argument niet gebruikt als reden voor zijn besluit. Maar het is positief dat het verzoek van Perea niet ingewilligd wordt. Liefhebbers van het stierenvechten verdedigen zichzelf altijd door aan te geven dat het doden van stieren kunst of een artistieke creatie is, en beroepen zich op dit idee om het stierenvechten van subsidies te voorzien of tegen een verbod te beschermen. Het wordt tijd dat de stierenvechtsector een halt toe wordt geroepen.

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.