Wie denkt dat honden in Europa, anders dan in andere werelddelen, het in het algemeen goed hebben, vergist zich ernstig. Aan de manier waarop honden gefokt, gehouden en (vaak illegaal) verhandeld worden is nog heel veel te verbeteren. WSPA (World Society for the Protection of Animals)begint daarom een campagne gericht op wetgeving van de Europese Unie die dit massale hondenleed onmogelijk moet maken.

Hondje honden in nood
Photo credit: Natalia Romay / Foter.com / CC BY-NC-SA

Zwerfhonden
Verschillende Europese landen hebben enorme populaties zwerfhonden. Alleen al de Roemeense hoofdstad Boekarest telt er naar schatting zo’n 65.000. Veel mensen hebben daar last van en schieten de dieren af, knuppelen ze dood of vergiftigen ze. In Zuid-Europese landen worden jachthonden na het seizoen op wrede wijze ‘afgedankt’.

‘Puppyfabrieken’
In diverse Oost-Europese landen worden op grote schaal honden gefokt in ware ‘puppyfabrieken’. Op elkaar gepakt in kleine ruimtes krijgen tientallen ‘fokteefjes’ hormonen toegediend waardoor ze soms wel vier maal per jaar een nest krijgen. De pups worden vaak te vroeg weggehaald en verhandeld door malafide verkopers. Harde cijfers zijn er uiteraard niet, maar naar schatting gaan er alleen al naar Nederland jaarlijks duizenden van deze honden.

Inteelt
Ook in de legale rashondenfokkerij bestaat veel leed. De ras-pup is door zijn afstamming extra gevoelig voor inteelt en overgeërfde ziektes. Omdat er doorgefokt wordt op bepaalde lichaamskenmerken kan dat voor het dier zeer belastend zijn: een te kleine schedel leidt tot pijn, een afgeplatte snuit tot benauwdheid.

Campagne
WSPA wil dat er beschermende wetgeving komt in de EU en is een campagne begonnen met het oog op de Europese verkiezingen van 22 mei. De organisatie vraagt iedereen, met name natuurlijk hondenbezitters, om haar petitie te tekenen: Zet je poot voor honden in nood.

Persbericht WSPA