Vier op de vijf Nederlanders (81 procent) vindt het onacceptabel dat er – uitgerekend in coronatijd – nog reptielenbeurzen worden gehouden in Nederland. Dat blijkt uit opinieonderzoek door DirectResearch in opdracht van World Animal Protection. Ondanks de coronacrisis opent komend weekend in Houten de grootste reptielenbeurs van Nederland haar deuren. Daar wordt in dieren gehandeld waarvan bekend is dat zij ziekten over kunnen dragen op mensen.

reptielenbeurzen
Reptielenbeurs in Houten (wimpergecko) | Foto: World Animal Protection

World Animal Protection pleit middels een petitie voor wereldwijde sluiting van alle markten en een verbod op de commerciële handel in wilde (exotische) dieren. Door de coronapandemie, die hoogstwaarschijnlijk is terug te voeren op een markt in China, staan de schijnwerpers op markten met wilde dieren, met name in Azië. Maar ook in Nederland worden wilde dieren, zoals slangen, hagedissen, spinnen, roofvogels en insecten, nog volop verhandeld. Dit gebeurt zowel online als op fysieke markten en beurzen.

reptielenbeurzen
Meerderheid vindt reptielenbeurzen onacceptabel in coronatijd | Foto: World Animal Protection

Reptielenbeurzen onacceptabel

Uit het representatieve opinieonderzoek blijkt dat Nederlanders reptielenbeurzen in eigen land (81 procent) bijna net zo onacceptabel vinden als de wilde dierenmarkten in Azië (89 procent). Ook het houden van exotische dieren wordt steeds minder geaccepteerd (van 61 procent in 2019 naar 65 procent in 2020). Verder vindt 70 procent van de Nederlanders een verbod op markten en beurzen een goede maatregel om de kans op uitbraken, zoals corona, te verkleinen.

reptielenbeurzen
Reptielenbeurs | Foto: World Animal Protection

Dierenwelzijn ondermaats

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat het dierenwelzijn op dergelijke beurzen ondermaats is. World Animal Protection bezocht zes verschillende evenementen met wilde dieren in Noord-Amerika en Europa, waaronder de reptielenbeurs in Houten.

reptielenbeurzen
Reptielenbeurs | Foto: World Animal Protection

Onderzoekers zagen inadequate huisvesting gedurende het evenement (zoals slangen in bamibakjes) en een gebrek aan ruimte tijdens het (vaak lange, internationale) transport. Daarnaast constateerden zij een gebrek aan zorg over de verspreiding van overdraagbare bacteriën door reptielen. Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland:

“Wereldwijd worden dieren verhandeld alsof het producten zijn, zo worden ze verkocht als huisdier en slijten hun leven lang in een huiskamer. We hopen dat de overheid in actie komt en de handel verbiedt. Dat scheelt ongelooflijk veel dierenleed, en is van belang voor de volksgezondheid. Exoten dragen allerlei ziekteverwekkers met zich mee. Doordat er weinig controle is op de exotische dierenhandel, weten we vaak niet welke ziekteverwekkers de dieren bij zich dragen.”

reptielenbeurzen
Reptielenbeurs | Foto: World Animal Protection

Petitie

In Nederland worden honderdduizenden reptielen en miljoenen zang- en siervogels gehouden. World Animal Protection pleit voor betere wet- en regelgeving in Nederland en wereldwijd. De organisatie roept daarom met een petitie de wereldleiders van de G20 op een verbod in te stellen op de commerciële handel in wilde dieren.

Bron: