De beheerder van landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden (UT) wil een wolf met 5 jongen laten afschieten. Dat meldt AD, in reactie op een confrontatie afgelopen weekend tussen een hond en een wolf in het natuurgebied. Een aangelijnd* hondje zou zijn gegrepen door een wolf en meegesleurd. Van de hond ontbreekt ieder spoor, dus of het dier is gedood blijft onzeker.

Beheerder Den Treek bij Leusden wil afschot wolf met jongen
Beheerder Den Treek bij Leusden wil afschot wolf met jongen | Foto (slapende wolf): publiek domein

Vermoedelijk is de wolf vooral een goede moeder geweest, die er alles aan deed om haar jongen te beschermen. Dat er een wolf op het particuliere landgoed Den Treek-Henschoten rondloopt was bekend. In het Paasweekend is een aantal schapen het slachtoffer geworden van een aanval, zeer waarschijnlijk door een wolf. Ook hebben wandelaars de wolf zien lopen, vertelt iemand aan AnimalsToday:

“We waren aan het wandelen en hij stak opeens voor ons het pad over. Groot en indrukwekkend. Maar hij was ook zo weer weg.”

Door landgoed Den Treek-Henschoten lopen diverse ruiterpaden. AD schrijft dat er vorige week ook een confrontatie was tussen een ruiter te paard en de wolf:

“Na ongeveer tien minuten kwam er opeens een wolf achter m’n paard aan. Moos schrok en sloeg direct op hol. Normaal kan ik hem snel weer in het gareel krijgen, maar dat lukte niet. Hij rende in volle galop ongeveer twee kilometer door. (…) De wolf zit er al wat langer, maar je ziet dat het gedrag is veranderd de laatste tijd. Mogelijk heeft de wolf een nest jongen. Dat zou kunnen verklaren dat ze onrustiger zijn. Voorlopig ga ik zelf niet meer alleen het bos in.”

Ontheffing aangevraagd

Beheerder Wilbert Nijlant van Den Treek-Henschoten heeft tegenover AD toegegeven dat de wolf vijf jongen heeft. Ook zegt hij ontheffing aangevraagd te hebben voor afschot van de dieren. Nijlant heeft eerder gewaarschuwd dat er een wolf op het landgoed rondliep, wat door de waarnemingen van wandelaars en recreanten is bevestigd.
.

Den Treek-Henschoten

Hoewel het een vrij groot landgoed betreft van 2200 hectare, is er aan de westzijde een drukke weg (N227) richting Maarn. Aangrenzend ligt militair oefenterrein Leusderheide. Langs de drukke weg staan plukjes woningen en delen zijn afgesloten met hekken en een diepe geul om te voorkomen dat wild kan oversteken. Er is een ecoduct, te zien op onderstaande foto.

Ten noorden van het bosgebied ligt de A28, ten oosten vind je landbouw en veeteelt. Door de geografische ligging blijft de wolf vermoedelijk als vanzelf binnen het landgoed, waar bos en hei elkaar afwisselen en veel natuurontwikkeling heeft plaatsgevonden. Er is echter ook veel recreatie, waardoor een confrontatie met een alerte moederwolf niet vreemd is.

Iedere moeder beschermt haar kinderen

Een wolf afschieten mag niet zomaar, want het is een beschermde diersoort. Het is ook een dier dat tot de verbeelding spreekt en makkelijk misbruikt kan worden om politiek te bedrijven. Terwijl we veel beter kunnen leren van ontmoetingen met wolven, vindt Karen Soeters van House of Animals:

“Als de confrontatie van afgelopen weekend de dood van een hondje tot gevolg heeft gehad is dat echt heel verdrietig en natuurlijk leef ik oprecht mee met de eigenaar. Alleen is de vraag of nu afschieten een roep wordt om altijd te gaan schieten. Los van dat het niet mag heeft afschot aangetoond geen zin. Je weet nooit wanneer de volgende wolf het landgoed betreedt. En nu duidelijk is dat het een moeder betreft met jongen kunnen we haar gedrag prima verklaren. Iedere goede moeder beschermt haar kinderen.”

Van nature zijn wolven mensenschuw, maar wanneer mensen wolven lokken met voedsel of een wolvin jongen heeft kan er een confrontatie volgen die minder goed afloopt. Provincie Utrecht en gemeenten waarschuwen inmiddels uitgebreid om honden aan de lijn te houden in natuurgebieden. Dit is overigens altijd verplicht, tenzij anders vermeld.

*Over het aangelijnd zijn van de hond bestaan twee lezingen.

Bronen:

Diederik van Liere: De nieuwe natuur spiegelt ons

©AnimalsToday.nl BVR