Deze week werd bekendgemaakt dat wedstrijden waarbij het doel is om wilde dieren te doden verboden zullen worden in Washington. Dit is de zevende staat waarin dit besluit werd genomen. Het afschieten van onbeschermde wilde dieren waaronder coyotes, lynxen, kraaien, vossen en wasberen zal niet langer toegestaan zijn. 

wilde dieren
Washington verbiedt doden van wilde dieren in wedstrijden | Foto: Pixabay

In de Verenigde Staten worden er al lange tijd wedstrijden gehouden waarbij het doel is om de meeste of de grootste wilde dieren te doden. Zo schreven wij eerder over de coyote derby in Vermont, een massaslachting die inmiddels verboden is. In Washington vonden er soortgelijke wedstrijden plaats, waarbij er tussen 2013 en 2018 ten minste 1.427 coyotes werden omgebracht. Dankzij de Washington Fish and Wildlife Commission komt daar nu een eind aan. Hiermee voegt Washington zich bij de zes andere staten waar verschillende soorten wedstrijden met wilde dieren al eerder werden verboden.

#GNvdD: Vermont verbiedt massaslachting coyote derby

Verbod

Afgelopen vrijdag stemde de commissie voor het verbod. Eerder in juli werd er vanuit het World Animal Net (WAN) al een oproep gedaan aan de inwoners van Washington om zich hierachter te scharen en met succes. “Het merendeel van de inwoners van Washington respecteert en waardeert wilde dieren en deze stap vooruit van de commissie sluit daarbij aan,” aldus Barbara Baker, lid van de Washington Fish and Wildlife Commission. Het toestaan van dergelijke wedstrijden beschadigt het ecosysteem en is volgens haar ook ethisch gezien onverantwoord.

Desondanks is herhaaldelijk verdedigd dat het willekeurig schieten van wilde dieren positieve effecten kan hebben. Argumenten waren dat het de populatie van roofdieren verkleint, waardoor er meer dieren zouden komen voor de jacht en minder conflicten met boerderijen zouden zijn. In 2018 hebben meer dan 70 conservatieve wetenschappers samengewerkt om deze aannames te weerleggen. Hierbij bleek dat het schieten van roofdieren hun sociale structuur verstoort wat juist kan leiden tot een groei van de populatie en onvoorspelbaar gedrag.

Om conflicten met wilde dieren te verminderen moet de oplossing dus niet gezocht worden in het willekeurig schieten van wilde dieren, maar in preventieve maatregelen. De hoop is daarom dat andere staten zich snel bij het verbod zullen aansluiten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap