Jachtwedstrijden op coyotes zijn niet langer toegestaan in de Amerikaanse staat Vermont. Vermont is de tweede Amerikaanse staat die deze zogenaamde coyote derby verbiedt. Een nieuwe wet is afgelopen week aangenomen door de senaat.

coyote derby
Vermont verbiedt coyote derby | Foto: Larry1732/flickr

De coyote derby is geen reguliere jacht: het is een massaslachting, waarbij prijzen gewonnen kunnen worden voor het doden van de meeste of grootste coyotes. Soms worden er prijzen uitgereikt voor het doden van een zwanger coyotevrouwtje. Buiten dat deze slachtpartijen enorm dieronvriendelijk zijn, zijn ze ook nog eens gevaarlijk voor mensen: schutters schieten maar raak, in de hoop zo veel mogelijk coyotes te raken.

coyote derby
Zo veel mogelijk coyotes raken | Foto: Christopher Bruno/Wikimedia

Moordwedstrijden
Een coalitie van natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Project Coyote, Protect Our Wildlife Vermont en Humane Society of the United States (HSUS), hebben jaren lang campagne gevoerd om een einde te maken aan deze massaslachtpraktijken. Zij moedigden de Gouverneur van Vermont aan de nieuwe wet te ondertekenen.  Camilla Fox, directeur van Project Coyote:

“We zijn verheugd dat de staat Vermont de ecologische schade en het leed erkent dat deze moordwedstrijden veroorzaken en een van de voorhoedes van de natie is bij het instellen van beleid volgens wetenschappelijk onderbouwde managementtechnieken van predatorcontrole.”

Bekijk hieronder een kort filmpje over coyotes, de jacht en de jagers:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Verwoesting
Volgens Fox is er geen geloofwaardig bewijs dat het willekeurig doden van coyotes of andere roofdieren elke oprechte interesse in het beheer van andere soorten effectief dient. Zij voegt daar aan toe:

“In feite kan ‘willekeurig’ en ‘preventief’ doden van roofdieren geassocieerd met coyote moordwedstrijden leiden tot de verstoring van de sociale structuur van roofdieren en foerageerecologie op manieren die de kans op verwoesting vergroten. Wat we zouden moeten doen, is het beter erkennen en waarderen van de waardevolle bijdrage van predatoren tot de gezondheid en vitaliteit van onze ecosystemen.”

Vermont is de tweede Amerikaans staat die de moordwedstrijden, die vaak buiten het publieke oog plaatsvinden, verbiedt. Californië ging Vermont al voor. Mensen die ondanks het verbod toch deelnemen aan een coyote derby, zal een boete krijgen en het riskeren dat de jachtvergunning wordt ingetrokken.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor