In de Verenigde Staten worden wedstrijden georganiseerd waarbij het doel is om zoveel mogelijk coyotes af te schieten. Ook zijn er prijzen te verdienen in de categorieën: meest afgeschoten pups en meest afgeschoten zwangere coyotes. Helaas houdt het niet op bij de coyotes, bij de wedstrijden wordt er vaak ook gejaagd op vossen, poema’s, rode lynxen en andere roofdieren.

Pack coyotes - coyote-jachtwedstrijden
Coyotes | Foto: National Park Service [Public domain], via Wikimedia Commons
Volgens de jagers is het een legale sport die ervoor zorgt dat de populatie coyotes onder controle wordt gehouden. Met hun sport beschermen ze vee, huisdieren en mensen. Stop Coyote Killing Contests New Mexico laat op haar Facebook-pagina weten dat er in een periode van minder dan een jaar (augustus 2014 – mei 2105) meer dan 250 coyote-jachtwedstrijden zijn geweest in de Verenigde Staten. Veel dieren zijn hier bij omgebracht, gewond geraakt, mishandeld of verminkt. De staten waar deze wedstrijden het meest worden georganiseerd zijn Texas, Arizona, New Mexico, Oklahoma, Pennsylvania en Wyoming. Ook in veel andere staten worden wedstrijden georganiseerd.

Vaak maken de jagers gebruik van jachthonden om de coyotes uit hun schuilplaatsen te lokken. De coyote is van nature een dier dat haar territorium verdedigt, dus zij zal het gevecht met de jachthond aangaan, wat er vaak in resulteert dat de hond gewond raakt. De jagers laten meestal hun hond gewond achter in de bossen.

Camilla Fox, CEO van Project Coyote, een organisatie die zich inzet voor de afschaffing voor de coyote-jachtwedstrijden, laat weten:

“Net als hondengevechten en hanengevechten zijn coyote-jachtwedstrijden een archaïsche traditie die thuishoort in de geschiedenisboeken. We zien een toename van het aantal tegenstanders van deze wedstrijden. Ik denk dat het Amerikaanse publiek zeer verontwaardigd is over deze praktijken”.

De wedstrijden hebben geen enkel nut. De gedode dieren worden namelijk niet opgegeten door de families van de jagers, maar worden opgeruimd/vernietigd. Mensen zouden volgens The Dodo journalist Daniel Dowling nooit op coyotes jagen als ze wisten wat deze dieren voor ons kunnen betekenen.

“Als mensen begrijpen welke bijdrage coyotes en andere roofdieren kunnen leveren aan onze maatschappij, dan zou er nog voor dinsdag juridisch stappen worden ondernomen in alle 50 staten”.

Volgens Dowling is aangetoond dat in grote steden, zoals Chicago, de afname van het aantal roofdieren zorgt voor een toename van het aantal plagen ongedierte. Coyotes jagen op muizen en andere knaagdieren, die mensen als een directe bedreiging ervaren voor hun huizen. Daarnaast houden ze de populaties opossums en wasberen onder controle, zodat wij mensen nog kunnen genieten van zangvogels, waar deze dieren op jagen.

Gevestigde groepen coyotes met alfa-mannetjes en vrouwtjes zorgen er voor dat de gebieden waar mensen wonen worden beschermd. De mannetjes leren de pups hoe ze moeten jagen, waarop en waar. Dit zal op elke plek zijn, behalve de woonwijk waarin zij zijn gevestigd. Mensen zullen dus geen last van ze hebben. Ook beschermt een groep coyotes het gebied tegen andere coyotes die vuilnisbakken aflopen en jagen op huisdieren.

Indien de populatie roofdieren afneemt zal het aantal prooidieren, zoals herten en konijnen, toenemen. Deze dieren eten hetzelfde voedsel als boerderijdieren, zoals bijvoorbeeld koeien. Hierdoor moet het beschikbare voedsel over meer dieren worden gedeeld, wat er voor zorgt dat de prijs van het voer stijgt. Dit is niet in het belang van de boer. De boer heeft dus geen baat bij het afnemen van het aantal coyotes, wat veroorzaakt kan worden door de afschuwelijke wedstrijden die er worden georganiseerd.

Vorig jaar december heeft de staat Californië een verbod op coyote-jachtwedstrijden ingesteld.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat