Twee leeuwen, die in Bulgarije zijn gered uit een circus, hebben een nieuw thuis gekregen in een reservaat in Zuid-Afrika. Ze mogen hier de rest van hun dagen slijten in vrijheid.

Circusleeuw - leven in circus
Eén van de twee leeuwen tijdens transport | Screenshot video

Jora en Black, beiden acht jaar oud, hebben het grootste gedeelte van hun leven in een circus doorgebracht. Ze hebben bijna 17.000 kilometer door Turkije en Oost-Europa gereisd in een wagen met kleine kooi. Toen Bulgarije circussen met wilde dieren in 2014 verbood, werden Jora en Black nog steeds in de kooien gehouden. Born Free Foundation, een dierenreddingsorganisatie, heeft het stel afgelopen juli gered van hun vreselijke leven en bevrijdde ze in Sofia uit hun kleine wagenkooi.

Jora en Black reisden met het vliegtuig via Londen naar Johannesburg. Ze werden vergezeld door experts in grote katachtigen, die ervoor zorgen dat ze de reis goed doorstonden. Maar in Johannesburg waren ze er nog niet. Ze moesten vanuit daar nog naar het Shamwari Game Reservaat, waar ze afgelopen zondagavond arriveerden.

Bulgarian Circus Lion Jora & Black Freed

In het 25,000 hectare grote reservaat voelde het stel zich direct thuis. Ze tonen langzaam tekenen van hun natuurlijke gedrag. Dr. Johan Joubert, hoofd wildlife bij het Shamwari reservaat:

“Ik vind het geweldig dat we deze dieren hebben kunnen meenemen en dat we ze een permanent thuis kunnen bieden in de Afrikaanse bush. Het is een groot contrast met de wagens waarin ze gevonden zijn”.

Hij vervolgt:

 “Deze dieren hebben goed gereisd en laten alle tekenen zien van settelen en het vertonen van natuurlijk gedrag”.

Jora and Black explore Shamwari Game Reserve for the first time

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor