Afgelopen woensdag stemden Californische natuurbeheerders voor een verbod op jachtwedstrijden met coyotes. Jarenlang werd daar gestreden om wie de meeste dieren kon schieten met geldprijzen van een luttele $500, een camouflagepak, of een riemgesp als beloning. Het verbod gaat begin 2015 in.

Coyotes
Coyote | Foto: Christopher Bruno [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
De staat Californië is de eerste Amerikaanse staat die dergelijke jachtwedstrijden op coyotes aan banden legt. Het geldt ook voor gelijke wedstrijden met vossen, bevers en rode lynxen als doelwit. Voorheen mochten deze dieren het hele jaar bejaagd worden en er ook zoveel worden geschoten als de jagers maar wilden.

Populair

Het ‘prijsschieten’ geniet een enorm populariteit in de westelijke staten van de VS. Michael Sutton. directeur van de Californische natuurbeheerders vindt het uitreiken van prijzen voor het grootste aantal gedode dieren onethisch. Hij zegt:

“Deze praktijken zijn achterhaald en we hebben daar geen plaats voor in het huidige natuurbeleid.”

Project Coyote startte een petitie startte om het verbod te bewerkstelligen, is blij met het besluit dat werd aangenomen met vier van de vijf stemmen en noemt het een zeldzame overwinning.

Camilla Fox, directeur van Project Coyote:

“[De jacht…] is immoreel, onbegrijpelijk en iets wat alleen nog voor zou mogen komen in geschiedenisboeken”.

“Het verbod benadrukt dat dieren niet gedood moeten worden voor plezier of prijzen”.

Verbod leidt tot discussie

Voorstanders van de jachtwedstrijden vinden het instellen van een verbod onbegrijpelijk aangezien zij roofdieren zoals de coyotes, zien als een bedreiging voor het vee. Tegenstanders van de jacht beargumenteren echter dat het totaal niet bewezen is dat deze jachtwedstrijden ook maar iets bijdragen aan de bescherming van het vee.

Bronnen: NOS.nl & News24.com ©PiepVandaag.nl