Vorig jaar at Nederland per hoofd van de bevolking 22,4 kilo pluimveevlees en 195 eieren. In totaal werden er 536 miljoen kippen geslacht, 17 per seconde, waarvan 70 procent naar het buitenland ging en de rest aten we zelf op. Onvoorstelbare hoeveelheden en menigeen die aan de kipkluifjes zit zal (of wil) er niet bij nadenken wat een leuke dieren kippen eigenlijk zijn. Daarom ere wie ere toekomt: kippen zijn slimme en boeiende dieren. Een aantal weetjes op een rij om te overwegen geen kip meer te eten.

Kippenweetjes
Foto: Kevin Producties [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons
1. Kippen eten gras alsof het spaghetti is

Wanneer ze in een natuurlijke omgeving leven brengen kippen de dag door met het eten van allerhande torren en kevertjes, en slurpen ze grassprieten naar binnen alsof het spaghetti is.

Kippenweetjes
Foto: Rasbak [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
2. Kippen zijn dol op stofbaden

Net als veel andere vogels zijn kippen dol op het nemen van een stofbad in een zelf gegraven kuiltje. Door het fladderen en rollebollen in het stof blijft de isolatie van de veren op peil en worden parasieten bestreden. Het is gebleken dat kippen die hun hele leven in een klein hokje gezeten hebben als eerste een stofbad nemen zodra ze de kans krijgen.

Kippenweetjes
Foto: Rasbak [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
3. Kippen hebben een complexe communicatie met een specifieke betekenis

Als je genoeg tijd in de nabijheid van kippen doorbrengt zal het je opvallen dat ze een enorme variëteit aan geluiden produceren, van tokken naar hun kuikens tot het waarschuwen van andere kippen waar voedsel te vinden is.

Kippenweetjes
Foto: Rasbak [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
4. Kippen willen spelen

Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden. Helaas zal het grootste deel van de kippen die in Nederland opgroeien nooit op die manier van het leven kunnen genieten.

Kippenweetjes
Foto: Rex [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
5. Kippen praten met hun ongeboren baby’s

In een natuurlijke omgeving zal een moederkip kakelen naar haar kuikens voordat ze uit het ei zijn gekropen. Op hun beurt piepen de ongeboren kuikens terug naar de moeder, en naar elkaar. Kippen in de pluimveesector zullen dit nooit kunnen doen omdat ze de eieren niet zelf mogen uitbroeden. Dit gebeurt in de incubator.

Kippenweetjes
Foto: Knijntje143 [Public domain], via Wikimedia Commons
6. Kippen zijn een stuk slimmer dan je denkt

Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.

Kippenweetjes
Foto: woodley wonderworks [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
7. Kippen zijn feitelijk dinosaurussen

Net als alle vogels zijn kippen afstammelingen van dinosauriërs en nauw verwant aan de T. rex. Je kunt zeggen dat kippen in feite levende dinosaurussen zijn.

Kippenweetjes
Foto: mazaletel [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
8. Kippen hechten grote waarde aan het maken van een nest

Ze beginnen met hun nest door het krabben van een ondiep holletje in de grond. Daarna dragen ze takjes en bladeren op hun rug mee naar het aanstaande nest, waar ze het nestmateriaal van zich af laten glijden en een opstaande rand maken rondom het kuiltje. Tijdens het maken van het nest eten of drinken ze niet, net zolang totdat het nest voldoende privacy heeft en veilig is tegen roofdieren.

Kippenweetjes
Foto: Katie Brady [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
9. Kippen hebben een uitstekend geheugen

Uit onderzoek is gebleken dat kippen meer dan 100 individuen kunnen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen.

Kippenweetjes
Creative Commons via Flickr

10. Kippen zijn in staat om ‘objectpermanentie’ te begrijpen

Zelfs wanneer een object van hen wordt weggenomen en verborgen wordt zijn kippen in staat om te begrijpen dat het voorwerp nog steeds bestaat. Niet veel dieren hebben deze intelligentie, en zelfs jonge mensenkinderen beschikken niet over dit denkvermogen.

Het mag duidelijk zijn dat kippen buitengewoon boeiende dieren zijn (net als alle andere diersoorten), stuk voor stuk hun eigen karakter hebben en over persoonlijkheid beschikken. Voor iedereen die kip en andere dieren eet een gegeven om te overwegen.

Bronnen: Care2.com, WakkerDier.nl & CBS.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel