Eerder schreef AnimalsToday al over de alarmerende afname van de vogelpopulatie in de VS. Deze afname lijkt een extra aanzet te hebben gekregen nu dat er honderdduizenden trekvogels dood zijn aangetroffen in en rondom New Mexico. Wat deze vogels vroegtijdig de dood in heeft gejaagd blijft echter nog een mysterie. De bosbranden van Californië lijken er iets mee te maken te hebben maar dit kan geen volledige verklaring bieden. Wat is er aan de hand?

Honderdduizenden vogels vallen dood uit de lucht in New Mexico en daarbuiten | Foto: screenshot video KVIA ABC-7/YouTube

Op 20 augustus werd er een gruwelijke vondst gedaan toen de normaliter hagelwitte duinen in het White Sands National Park niet langer wit oogden: ze lagen namelijk bedekt onder duizenden dode trekvogels. Ook het nabij gelegen militaire testgebied White Sands Missile Range (WSMR) was bezaaid met dode vogels. De schrik werd alleen maar groter toen er in de opeenvolgende dagen nog veel meer dode vogels werden gevonden op andere locaties in zowel de zuidwestelijke staat (Doña Ana County, Jemez Pueblo, Roswell en Socorro), als daarbuiten (Colorado, Texas en buurland Mexico).
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Vreemd gedrag bij de vogels

In de periode voor 20 augustus viel het zowel biologen als burgers al op dat de vogels zich vreemd gedroegen. Een groot gedeelte van de vogels gedroeg zich bijzonder sloom, waardoor ze niet op tijd weg vlogen voor de naderende auto’s en grote groepen zijn doodgereden. Over het algemeen waren veel vogels die zich normaliter in de struiken, bomen of zelfs in de lucht bevinden op de grond te vinden, zoekend naar voedsel. Zo waren er bijvoorbeeld veel zwaluwen aanwezig op een golfterrein niet ver van de originele ‘plaats delict’.

Zwaluwen leven in de lucht en vangen ook daar hun eten – vliegende insecten – vertoeven op een golfterrein waarbij ze ook nog eens mensen dichtbij lieten komen is dus compleet atypisch voor de dieren. Het laatste opvallende verschijnsel was dat er zo’n enorme aantallen dode vogels op een plek zijn aangetroffen. Dit lijkt er dus op dat de vogels samen zijn gekomen om vervolgens in een groep te sterven.
.

.

Wat is er aan de hand?

De hevige bosbranden in Californië bieden mogelijk een verklaring. Deze zouden de vogels tot een vroegtijdige migratie gedwongen kunnen hebben. Als de vogels op dat moment nog niet genoeg vetreserves opgebouwd hadden voor hun reis waren ze nog te zwak om zo’n lange tocht aan te gaan. Ook kan het zijn dat de vogels noodgedwongen een andere route hebben moeten vliegen door het vuur, waardoor ze te lang onderweg waren. Daarnaast kunnen ze de rook hebben geïnhaleerd en daardoor longschade hebben opgelopen.

Enkele van de vele duizenden dode vogels in New Mexico | Foto: screenshot video KVIA ABC-7/YouTube

Nog onbekende oorzaak

De branden kunnen echter geen volledige verklaring bieden. Er waren namelijk al geïsoleerde gevallen van dode trekvogels gesignaleerd in augustus, nog voordat Californië de grip op de bosbranden volledig verloor. Martha Desmond, professor aan de universiteit van New Mexico stelt het volgende:

“Er is dus nog iets anders gaande, los van de weersomstandigheden, en we weten niet wat het is. Dat is heel verontrustend.”

Desmond en haar team doen momenteel onderzoek naar de doodsoorzaak op basis van analyse van zo’n 300 dode vogels.

New Mexico
Welke rol spelen bosbranden en klimaatverandering bij het sterven van honderdduizenden trekvogels?  | Foto: publiek domein

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Robin Veenman