De vaste gasten van camping De Witte Raaf bij Arnemuiden begrijpen het nog steeds niet. Opeens is een aantal dieren dat bij de camping hoort er niet meer. De jagers zeggen opdracht te hebben gekregen de dieren dood te schieten. De eigenaar ontkent en is onbereikbaar.

camping
Dieren op camping op klaarlichte dag doodgeschoten | Foto (illustratief): webted/flickr

Animals Today sprak met vaste gast en jaarplaatshouder Lineke Kerkhove, die op de bewuste donderdag 10 september op de camping aanwezig was.

“Om 11:15 hoorden we schoten. Mijn vriendin en ik keken elkaar aan. We dachten eerst aan een klapband of vuurwerk. Ik had net een foto op Facebook geplaatst van zwanen op de camping: “nou gelukkig zijn deze dieren er nog”, schreef iemand die ook op de camping verbleef erbij. Toen wist ik genoeg en ben ik naar het dierenparkje gegaan. De drie hertjes en de geit waren toen al verdwenen. Ook de jagers en Eddy (de Rouck, de eigenaar van de dieren red.) waren nergens te bekennen.”

Hebben anderen op de camping wel gezien wat er gebeurd is?

“De kopers van de naastgelegen chaletjes zagen het gebeuren. Zij hebben gezien dat de drie hertjes zijn neergeschoten. Ook Mieke de geit troffen ze aan in een plas bloed. We weten nog steeds niet of zij ook is doodgeschoten of met een mes is gedood.”

Kunt u uw band met de dieren omschrijven?

“Ik kom al 12 jaar op camping De Witte Raaf. Mijn kinderen zijn 10 en 14, dus ze zijn met ze opgegroeid. Vooral als je kleine kinderen hebt, ontwikkel je een hele hechte band met dieren. Wij gaven ze al sinds mijn kinderen klein zijn eten en dergelijke. Het voelt daarom echt alsof het mijn dieren zijn.”

Foto (illustratief): publiek domein

De grond waar de camping op staat krijgt een nieuwe bestemming. Daarom moesten ook de dieren op de camping een nieuw onderkomen krijgen. Eddy de Rouck is de eigenaar van de dieren. Hij is daarnaast ook jaarplaatshouder op de camping.

We hebben begrepen dat de jaarplaatshouders samen in een belangenvereniging zitten, die onder andere de verzorging van de dieren regelt. Heeft Eddy de Rouck niet met de andere leden van de vereniging besproken wat er met de dieren zou gebeuren?

“Ik heb Eddy op de vrijdag voordat het gebeurde op de man af gevraagd wat er met de dieren zou gebeuren. Hij vertelde dat de dieren terug zouden gaan naar de leverancier. Volgens mij heeft hij geen enkele poging gedaan om opvang voor de dieren te regelen. Mensen kennen Eddy als een gestoorde man. Maar hij zorgde wel goed voor de dieren. Ook verstuurde hij nieuwsbrieven over de dieren, bijvoorbeeld als er een nieuw hertje was geboren.”

De Rouck beweert dat hij ‘van de dieren houdt’ en ontkent dat hij opdracht heeft gegeven om de dieren te doden, terwijl de wildhandelaar die de dieren heeft gedood aangeeft opdracht te hebben gekregen van De Rouck.

Eddy de Rouck is de enige die helderheid in dit verhaal lijkt te kunnen verschaffen. Heeft u hem na dit voorval nog gesproken?

“Nee ik heb hem niet meer gesproken. Niemand heeft hem meer gesproken. Hij hield ook wel echt van de dieren denk ik. Daarom is het ook zo’n raar verhaal. Het zou ook wel zoiets kunnen zijn als bij zo’n familiedrama. Dat iemand rare dingen gaat doen als de situatie in een gezin moeilijk wordt. Daar lijkt het wel op, vind ik.”

Kunt u beschrijven hoeveel impact dit op u en de andere campinggasten heeft gehad?

“Mensen waren compleet overstuur. Veel mensen waren in tranen. Gevoelsmatig waren de diertjes van ons allemaal.”

De dierenpolitie is een onderzoek gestart. Wat hoopt u dat de uitkomst van dit onderzoek is?

“Ik heb geprobeerd aangifte te doen van dierenmishandeling. Het probleem is dat dit niet kan als het om een dier van iemand anders gaat. Dat is toch belachelijk? Daarnaast is het ook bizar dat dit zomaar kan, en op klaarlichte dag. Er lopen ook gewoon kinderen rond. Ik heb er echt geen woorden voor. Het is gewoon walgelijk.”

Waar hoopt u verder nog op?

“Een Statenlid voor de Partij voor de Dieren, Trees Janssens, heeft contact met mij opgenomen. Zij heeft gezegd dat ze het onder de aandacht gaat brengen. Dat zou mooi zijn.”

De overige dieren, een bokje en een aantal kippen, hebben inmiddels een nieuw onderkomen gevonden.

Bron:

© AnimalsToday.nl Frank Boels