De feesten van San Fermin in de Spaanse stad Pamplona eindigen dit jaar met meer dan 50 dode stieren die op gruwelijke wijze in een stierengevecht zijn gestorven. 8 dagen lang vonden er stierenrennen plaats met telkens 6 stieren, die in de avond aan hun einde kwamen. In totaal 48 stieren die de dag begonnen met veel stress, zich voortbewegend door een schreeuwende massa mensen. 48 stieren die ten dode waren opgeschreven.

Pamplona
Na het stierenrennen in Pamplona eindigen de dieren in de arena |Foto: Andres Rivera Mejia via Compfight cc

Stierengevechten
Tijdens de feesten van Pamplona vinden er dagelijks stierengevechten plaats. Op de eerste dag vond er een rejoneo plaats, een stierengevecht met volwassen stieren die bevochten worden vanaf een paard. Het paard raakt geregeld gewond tijdens deze vorm van stierenvechten.

Bij stierengevechten zijn minstens 54 stieren gedood. En bij een event met stieren, de zogenaamde recortadores, zijn zes stieren naar alle waarschijnlijkheid direct erna naar het slachthuis gebracht, een stier stierf direct na het evenement toen het op transport werd gezet. En zij zijn niet de enige dieren die lijden. Denk aan de paarden die meedoen aan de stierengevechten en aan veel stress worden blootgesteld. Denk aan de ossen die iedere ochtend meelopen met de zes stieren. En na iedere stierenren, als de stieren in de arena zijn aangekomen en op stal staan, mogen de feestgangers zich in de arena vermaken met jonge koeien. Dit levert heel veel stress voor de jonge dieren. Iedere ochtend weer.

Toerisme
Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan het stierenrennen. Helaas weten veel buitenlandse toeristen niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. Om deze reden verspreidde het Comité Anti stierenvechten een video over de stierenrennen. Deze video van het Spaanse platform La Tortura no es Cultura (marteling is geen cultuur), waar het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) deel van uitmaakt, roept toeristen op om niet deel te nemen aan de stierenrennen en zich er bewust van te zijn dat zij bijdragen aan het leed van de stieren. De video is hier beschikbaar en werd verspreid in Europa, Noord-Amerika en Azië om een einde te maken aan dit bloedige spektakel.

17.000 feesten met dieren
De gruwelijkheden in Pamplona zijn voor dit jaar ten einde gekomen. Een dag voor de start van de stierenrennen protesteerde het Comité Anti Stierenvechten nog op de Dam, samen met schrijfster Yvonne Kroonenberg. Maar het stierenleed gaat onverminderd door en CAS International zal zich blijven inzetten om hier een einde aan te maken. Pamplona is het bekendste feest met stieren uit Spanje, dat op veel aandacht kan rekenen van de binnenlandse en buitenlandse media. In Nederland was het dit jaar niet anders, dagelijks konden we berichten lezen van mensen die verwond raakten tijdens de rennen. Ook over de vele vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld. Maar over het lot van de stieren werd er weinig geschreven. Pamplona is maar het topje van de ijsberg. Pamplona is één van de meer dan 17.000 feesten in Spanje waarin dieren worden mishandeld en/of gedood ter vermaak van mensen.

Persbericht Comité Anti Stierenvechten