De Lush Prize, een samenwerking tussen Lush Cosmetics en Ethical Consumer Research Association, is het grootste jaarlijkse prijsfonds in de sector tegen dierproeven, waarbij 250.000 pond per jaar wordt toegekend. Nu de zesde editie is aangebroken, kunnen nominaties tot en met 24 juli worden ingediend.

Lush Prize
The Lush Prize | Foto: Lush UK

Al meer dan 1.5 miljoen pond is uitgereikt aan 76 winnaars in 26 landen (op alle continenten behalve Antartica). Als een ware wereldprijs heeft de Lush Prize wetenschappers en activisten ondersteund in diverse landen, van China, Kenia, Iran, Ukraine en India tot aan Nieuw-Zeeland, Brazilië, de VS en 12 Europese landen.

Onethisch
De Lush Prize heeft een unieke aanpak op het gebied van dierlijk onderzoek in toxicologie (chemische proeven), waarbij wordt erkend dat het onethisch is en niet in staat is om de impact van chemicaliën op mensen te voorspellen. De wetenschapsprijs ondersteunt projecten over een heel scala aan activiteiten die nodig zijn om verandering te bevorderen – Science, Training, Young Researchers, Lobbying en Public Awareness – en beloont alleen initiatieven die geen gebruik maken van dieren. Lush Prize woordvoerder, Craig Redmond:

“Vorig jaar was het vijfde jaar van de Lush Prize, en daarmee een goed moment om te reflecteren op wat er bereikt is in die tijd. Door projecten in 26 landen te financieren hebben we de boodschap van het volledig vervangen van dierenproeven naar een wereldwijd publiek gebracht. Wetenschappelijke vooruitgang door organen-op-een-chip technologie, wat de ontwikkeling van medicijnen kan revolutioneren, of de ontwikkelingen in Adverse Outcome Pathways, welke de impact van chemicaliën voorspelt, zijn twee van de projecten die we hebben gesteund en die nu vooroplopen op het gebied van diervrij onderzoek. Zelfs de Nederlandse overheid heeft recentelijk aangekondigd ernaar te streven om per 2025 dierproeven voor onderzoek op de veiligheid van chemicaliën geheel te verbannen.

De lancering van de nieuwe prijs voor Young Researchers in Azië was bijzonder spannend, met winnaars van China, Japan en Zuid-Korea. De mogelijkheid om activisten van plekken als Australië, Rusland en China te kunnen steunen in het creëren van bewustwording op het gebied van dierenproeven, en om te duwen richting wetgevingsverandering, is een belangrijk onderdeel van de aanpak van de Lush Prize. Hiermee streeft zij ernaar verschillende gemeenschappen samen te brengen die uiteindelijk allemaal hetzelfde doel hebben – een ethisch en wetenschappelijk valide aanpak van onderzoek.”

Lush Prize
Foto: Lush UK

De categorieën:

– Public Awareness: publieke bewustwording creëren van huidige proeven
– Science: voor de ontwikkeling van vervanging van diervrije proeven
– Training: het trainen van onderzoekers in diervrije proeven
– Lobbying: beleidsinterventies voor het aanmoedigen van het gebruik van substituten
– Young Researcher: voor onderzoekers onder de 35 jaar gespecialiseerd in vervangingsonderzoek
– Black Box: voor een belangrijke doorbrak in menselijk toxiciteitspaden onderzoek

Een panel van deskundige juryleden van over de hele wereld ontmoet elkaar in september. De prijzen wordt in november uitgereikt tijdens een ceremonie in Londen. Details over de winnaars van vorig jaar kunnen hier worden bekeken.

Foto: Lush UK

Organisatie Lush Prize
Lush is een campagne-fabrikant en retailer in verse handgemaakte cosmetica met winkels in 49 landen wereldwijd. De Lush Prize is onderdeel van een bredere campagne onder de naam ‘Fighting Animal Testing’. Ethical Consumer Research Association is een non-profit onderzoeks- en consult coöperatief gespecialiseerd in onafhankelijk onderzoek op het gebied van sociaal, dierenwelzijn en milieukwesties.

Persbericht Lush