In Nederweert, Limburg, heeft dit weekend een grote stalbrand gewoed bij een pluimveehouder met 76.000 kippen. Tienduizenden dieren kwamen om. De kippenboer besloot de kippen die de brand overleefden, zondag in de loop van de dag af te maken.

stalbrand
Een stalbrand in Nederweert kostte het leven aan 76.000 kippen | Fotocredit: mattbeckwith Flickr via Compfight cc

Volgens de brandweer ontstond de brand zaterdag begin van de avond in de voerverdelingsmachine, waarschijnlijk door kortsluiting. Vervolgens verspreidde het vuur zich door de lopende band van het apparaat over de hele verdieping.

Zondag werd duidelijk dat de pluimveehouder besloten heeft de kippen die de brand overleefden af te maken.

Vorige week kwamen bij een stalbrand 4000 varkens om het leven. De brand in Heeswijk-Dinther ontstond in de nacht nadat in de Tweede Kamer overdag geen meerderheid bleek te zijn voor maatregelen om het aantal stalbranden terug te dringen. Hierover was een motie ingediend door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV. De Christelijke partijen CDA, SGP en CU stemden tegen, evenals VVD en D66.

Het is buitengewoon triest dat er in de Tweede Kamer onvoldoende steun is voor verplichte maatregelen om het vreselijke dierenleed bij stalbranden te verminderen of zelfs te voorkomen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden, een absoluut dieptepunt. In 2015 verbrandden 128.000 dieren levend. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Ondanks het advies van experts zijn simpele aanpassingen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht.

Wakker Dier:

“Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.”

Bronnen: De TelegraafDe Limburger ©Animals Today