Stalbrand bij pluimveehouder Nederweert

In Nederweert, Limburg, heeft dit weekend een grote stalbrand gewoed bij een pluimveehouder met 76.000 kippen. Tienduizenden dieren kwamen om. De kippenboer besloot de kippen die de brand overleefden, zondag in de loop van de dag af te maken.

stalbrand

Een stalbrand in Nederweert kostte het leven aan 76.000 kippen | Fotocredit: mattbeckwith Flickr via Compfight cc

Volgens de brandweer ontstond de brand zaterdag begin van de avond in de voerverdelingsmachine, waarschijnlijk door kortsluiting. Vervolgens verspreidde het vuur zich door de lopende band van het apparaat over de hele verdieping.

Zondag werd duidelijk dat de pluimveehouder besloten heeft de kippen die de brand overleefden af te maken.

Vorige week kwamen bij een stalbrand 4000 varkens om het leven. De brand in Heeswijk-Dinther ontstond in de nacht nadat in de Tweede Kamer overdag geen meerderheid bleek te zijn voor maatregelen om het aantal stalbranden terug te dringen. Hierover was een motie ingediend door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV. De Christelijke partijen CDA, SGP en CU stemden tegen, evenals VVD en D66.

Het is buitengewoon triest dat er in de Tweede Kamer onvoldoende steun is voor verplichte maatregelen om het vreselijke dierenleed bij stalbranden te verminderen of zelfs te voorkomen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in 2016 maar liefst 201.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden, een absoluut dieptepunt. In 2015 verbrandden 128.000 dieren levend. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen.

Het is duidelijk dat de maatregelen die de overheid heeft bedacht in 2011 absoluut niet voldoende zijn om de dieren te beschermen. Ondanks het advies van experts zijn simpele aanpassingen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht.

Wakker Dier:

“Een stalbrand gaat gepaard met erg veel leed. De dieren raken in paniek, en proberen tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend. De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel en/of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.”

Bronnen: De TelegraafDe Limburger ©Animals Today

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  Heb U naaste lief, nou daar word door gelovigen heel snel overheen gelezen en een nieuwe zin van gemaakt, heb U zelf lief en vereer de geestelijken en vermoord alles wat niet tot uw groepje behoort.
  En de VVD, als je geld kunt verdienen is alles geoorloofd.

 2. A.M.I. van Oppenraay zegt:

  CDA, SGP en CU (alweer) tegen maatregelen m.b.t. stalbranden: behalve dat de leden ongetwijfeld met hun neus vooraan in de kerk zitten, wat is er eigenlijk, al decennialang, christelijk aan deze partijen?

 3. Zoals ik al eerder aangaf in een reactie raakt het toch tijd dat het Nederlandse volk massaal zijn stem laat horen tegen deze barbaarse vorm van veehouderij.
  Het houden van gigantisch veel dieren in een stal heeft niks meer met boeren te maken.
  Alles draait om geld en om gemakzucht als machines het werk leveren met alle gevolgen van dien.
  De mens vind zich zo slim tegenwoordig waarom dan geen massa protest tegen dit soort bedrijven
  en regering.

 4. Jeroen zegt:

  Zo in en in triest. Terwijl dit eenvoudig te voorkomen is door veiliger te bouwen en veiliger installaties te gebruiken. Honderdduizenden prachtige onschuldige dieren komen elk jaar in Nederland op een gruwelijke manier vol intense angst, stress, machteloosheid, paniek en vreselijke pijnen om door verbranding of verstikking bij brand in stallen.
  Je schaamt je toch heel diep voor ons Parlement waarvan meer dan de helft het geen enkele zier kan schelen en dat zij vinden dat er vooral niets moet verbeteren om stalbranden te voorkomen.