Wiens hart smelt nou niet bij het zien van foto’s met daarop jonge dieren? Helaas schuilt er achter sommige van deze foto’s een treurig verhaal, zoals ook bij deze kleine in de sneeuw spelende Aziatische olifant, in het Kolmården Wildlife Park in Stockholm. De foto werd gepost op Imgur.com door gebruiker KotteTheHalfling.

schattige foto
Koud | Foto: KotteTheHalfling/Imgur

De foto doet vermoeden dat het olifantje het naar zijn zin heeft in de sneeuw, maar de waarheid is dat Aziatische olifanten niet geschikt zijn om in een koud klimaat te leven. Zoals zijn naam al doet vermoeden is de habitat van deze olifant het warme Azië en niet het koude Scandinavië. Het Scandinavische klimaat komt niet tegemoet aan de behoeftes van dit olifantje. Hoe leuk hij er misschien ook uit ziet in de sneeuw en hoe goed zijn verzorgers ook voor hem zorgen, deze foto zou bij elke dierenliefhebber een droevig gevoel moeten achterlaten.

Ontnomen
Helaas zijn er nog veel meer olifanten die net zoals de olifant op de foto opgesloten zitten achter de tralies van een dierentuin of circus. Hun familie is ze ontnomen, want olifanten leven in het wild in kuddes waar meestal het oudste vrouwtje de leidster van de groep is. Deze kuddes bestaan uit soms wel honderd olifanten. Deze kuddes bestaan meestal alleen uit vrouwen en hun jongen. De mannetjes leven apart in een bachelor-groep.

Wanneer de leidster van de groep komt te overlijden neemt meestal haar oudste dochter de taken over. Na het overlijden van een kudde-lid worden olifanten vaak rouwend waargenomen. Ook als zij een skelet van een al enige tijd geleden overleden olifant tegenkomen blijven ze daar even bij stilstaan. Vanwege hun hechte relatie met de andere dieren uit de kudde zijn olifanten extreem intelligente, gevoelige en emotionele dieren.

Stress
In het wild leggen olifanten zo’n 80 kilometer per dag af. Zo blijven de olifanten op gewicht, ook zorgen zij zo voor sterke botten en gewrichten en is deze dagelijkse lichaamsbeweging goed voor de bloedcirculatie. Juist deze bijzondere dieren wordt hun vrijheid ontnomen door ze weg te stoppen in hokken, waar ze zich nauwelijks kunnen bewegen.

In gevangenschap vertonen de dieren door een gebrek aan beweging en familie stereotype gedrag, wat kan bestaan uit heen en weer lopen, wiebelen met het hoofd en zelfbeschadiging. Dit gedrag komt maar zeer zelden voor bij olifanten in het wild. Het is dus wel duidelijk dat olifanten in gevangenschap gebukt gaan onder grote emotionele en mentale stress.

View post on imgur.com

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.