We hebben in hondenland een probleem. Dat probleem heet ‘saillant’. Opmerkelijk.

opmerkelijk probleem
Sjakie valt wat meer op | Foto: Ineke van Herwijnen

Wat opvallend of opmerkelijk is, vangt onze aandacht. We vinden het aantrekkelijk. Het fascineert ons. En dat geldt helaas ook voor een opvallend of opmerkelijk uiterlijk bij de hond. Honden met extreme kenmerken fascineren ons. En wat ons fascineert en aantrekt, daar kiezen we voor. Dus worden er nog steeds pups verkocht met snorkelsnuiten, krombottige beentjes, vel teveel en stokstaartjes. Wat de hond leed geeft, geeft ons plezier. Niet omdat we de hond willen zien lijden, maar omdat het opmerkelijke ons aantrekt.

Verschil
Neem het verschil tussen Sjakie en Quinty. Zij kwamen beiden voor de kerst in onze opvang voor oudere honden terecht. Sjakie’s bericht werd vanaf onze Facebook pagina meer dan 300 maal gedeeld. Quinty krap 60 maal. Een enorm verschil. Sjakie en Quinty waren allebei even ‘lief’. Maar Quinty had de pech er redelijk ‘normaal’ uit te zien. Sjakie daarentegen was extreem in zijn uiterlijk. Iets wat hem in zijn leven veel nadeel heeft gegeven, maar nu een voordeel bleek. Sjakie was al snel opgenomen in een nieuw eigen thuis. Quinty wacht nog steeds op zijn nieuwe baasje.

opmerkelijk probleem
Quinty is net zo lief | Foto: Ineke van Herwijnen

Wij gunnen elke hond een gouden mand. Ongeacht zijn voorgeschiedenis. Ongeacht zijn uiterlijk. Voor onze oudjes maakt de aantrekking tot het extreme relatief weinig uit. Hoewel wij ons regelmatig verbazen hoe de gezondste en leukste honden, met een onopvallend uiterlijk, zo veel langer moeten wachten op een fijn eigen thuis. In de ‘grote wereld’ echter, heeft dit ‘opmerkelijk probleem’ veel grotere en naardere effecten. Zolang pupkopers blijven gaan voor apenkoppen, ieniemienies, rimpelkoningen, lang geoorden, gekbehaarden en niet gaan voor ‘gewoon honds’, blijft de kans klein op een populatie van honden die gegarandeerd gezond, pijnvrij en hindervrij kan leven.

Stap
Alle voorlichting ten spijt, horen we mensen na het vroegtijdig en ellendig overlijden van hun hond verzuchten ‘het wordt er toch weer zo een hoor, want die zijn zó aandoenlijk’. Het is moeilijk voor ons om over onze behoefte aan opmerkelijk en opvallend heen te stappen. Misschien is een belangrijke stap, herkennen en erkennen dat we de neiging hebben om voor opvallend te vallen. Een eerste stap om nu eindelijk eens af te komen van dit opmerkelijk en opmerkelijk hardnekkig probleem.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl