Omroep Brabant zet 26 maart de wolf neer als een wolf als kille moordenaar. Dat levert een opvallende titel op: Wolf beet zeker vijf schapen dood: ‘Het is een kille moordenaar’. Maar op wie slaat die beschrijving werkelijk? En maakt het ons meer betrokken als we wolven namen geven, zoals in België?

naam
Laten we ook in Nederland wolven een naam geven |©Konrads Bilderwerkstatt on Foter.com / CC BY

In Boekel, Venhorst en Made zijn over de maanden december tot en met maart in totaal 5 schapen gedood. Wolven zijn verantwoordelijk, zegt een DNA-analyse. Een wolf is een kille moordenaar, wordt vervolgens in het artikel geschreven. En de hobbyboer in Boekel is angstig.

Wat zegt het, dat er zo over wolven geschreven wordt? Dat er angst heerst bij de schapenboer, kan ik me voorstellen, want schapen raken enorm in de stress van een wolvenaanval. De overlevende en drachtige dieren kunnen zelfs van de stress aborteren. Maar ik hoor niets over begrip voor de terugkeer van de wolf, of dat de boer nadenkt om zijn schapen beter te beschermen. Daar is juist nu veel steun en meedenken voor nodig.

Wie is de kille moordenaar?

Is de wolf een kille moordenaar? We hebben het hier wel over Noëlla (onder meer). Noëlla heeft in december in Boekel 1 en in Venhorst 2 schapen gedood. Ze is vervolgens naar België gegaan. Net als andere jonge wolven trok ze rond om zich uiteindelijk al of niet met een mannetje te vestigen. En zowaar, ze heeft August gevonden en wel in de Belgische regio rond Hechtel-Eksel.

Als we zaken emotioneel gaan kleuren, dan zou ik zeggen: Wat een romantische wolf! Zeker omdat August een jonge weduwnaar is. Vorig jaar was hij nog samen met Naya en hadden ze 3 kleintjes. Ze waren eerst los van elkaar in Nederland op trektocht. August ontmoette Naya vervolgens in 2018 in Belgisch militair domein Kamp Beverlo te Leopoldsburg. Daar kregen ze in mei 2019 jongen. Het prille geluk duurde echter niet lang, want kort daarna werden Naya en haar welpen gedood.

Wolvin Naya en welpen al voor de zomer gedood

Het waren professionals, die Naya en haar welpen naar een andere wereld schoten. Wie is er nu eigenlijk echt de kille moordenaar?

Namen

De Belgen geven de wolven namen. Belgen zijn minder kil, meer betrokken. Zo komt dat over en ik vind dat terecht. Zeker ook omdat elke wolf weer anders is. Ja, het kan zijn dat een wolf plezier beleeft om achter een schaap aan te rennen of om erin te bijten. Maar honden doen dat ook; rennen achter een stok, bijten in een schoen. Dat rennen is tof voor een hondachtige en het bijten ook. Is een wolf dan een kille moordenaar als ze schapen doodt? Maar let wel, er zijn ook wolven die geen schapen doden. Die kennen en herkennen schapen niet als prooi. Die rennen achter andere zaken aan. Hoe meer we letten op het individu, des meer we snappen wat ze beweegt. Laten we ook in Nederland wolven namen geven. Bijvoorbeeld een naam voor het vrouwtje van de Veluwe… wie begint?

Diederik van Liere – Institute for Coexistence with Wildlife

©AnimalsToday.nl