VIER VOETERS opent bijzondere kliniek in Roemenië
Vanaf vandaag krijgen kinderen met een sociale of cognitieve beperking zoals autisme en het Syndroom van Down in het nieuwe Animal-Assisted Therapy Centre in Boekarest therapie van daartoe speciaal opgeleide zwerfhonden en hun trainers. De therapie wordt gratis aangeboden; het centrum wordt voor 100 procent gefinancierd uit donaties.

Zwerfhonden helpen kinderen
Therapiehonden helpen kinderen met beperkingen en bezoeken ouderen | © VIER VOETERS

Inez de Ligt, directeur van Vier Voeters Nederland:

“Dit is zo mooi. Nu kunnen we de wereld echt laten zien hoe waardevol zwerfdieren kunnen zijn voor de maatschappij.”

De positieve effecten van een therapiehond zijn niet te onderschatten. Zo is het voeren en belonen van de hond alleen al goed voor het zelfvertrouwen van het kind. Zwerfhonden lenen zich uitstekend voor dit doel omdat ze zich snel hebben leren aanpassen , gevoelig en betrouwbaar zijn. Inez de Ligt:

“Ze zijn erg lief. Voor veel kinderen was een therapiehond onbereikbaar, Roemenië is toch een erg arm land. In dit nieuwe centrumkunnen zij nu wel de therapie volgen, helemaal gratis.”

Het project Dogs for People is al gestart in 2004. De mogelijkheden voor het VIER VOETERS-team waren echter niet optimaal. Het nieuwe centrum, waar het team alle ruimte heeft en nieuw materiaal, biedt de mogelijkheid om meer kinderen te helpen en verder onderzoek te doen.

Ieder jaar verzorgen de therapiehonden met hun coaches bijna 1.000 sessies met kinderen en jongeren met diverse beperkingen. Daarnaast brengen ze ook veel bezoekjes aan ouderen in verpleeghuizen.

Persbericht VIER VOETERS