Carnaval is weer in zicht en daarmee helaas ook het bizarre Gawstrèkke, oftewel ganstrekken in Grevenbicht.

Hoe dat werkt? Men hangt een (speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode) gans ondersteboven aan een touw en ‘stoere’ mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het beest af te trekken. Dat het überhaupt nog bestaat, kun je je afvragen.

Ga direct naar de petitie

Ganstrekken
Ganstrekken | Foto: Wikimedia Commons 

Je hoeft dan ook geen overtuigde dierenvriend te zijn, om de vanzelfsprekendheid te verafschuwen waarmee de organisatoren van dit evenement dit barbaarse spektakel goedpraten. Folklore is een groot goed, dat blijvende kleur geeft aan een samenleving, maar we leven toch niet meer in de Middeleeuwen!?

Al in 2008 gaf Minister Verburg aan dat ganstrekken niet getuigt van respect voor dieren.

Op 17 februari 2011 heeft ook de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, zich faliekant tegen het ganstrekken uitgesproken en veroordeelde daarbij ook de dierenarts die eerder een gans voor dit spektakel heeft gedood en geprepareerd.

Op de site van de De KNMvD staat:

De KNMvD, beroepsvereniging van dierenartsen in Nederland, heeft met ongeloof en afschuw kennis genomen van het bericht dat een dierenarts betrokken is bij het carnavalsspektakel ‘ganstrekken’ in het Limburgse plaatsje Grevenbicht. Het doden en prepareren van een dier louter en alleen met vermaak als doel past niet binnen de beroepscode die de leden van de KNMvD onderling hebben afgesproken.

“Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de omgang met dieren. Zij worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen. Daarin past absoluut niet het doden van een dier voor een luguber spel.”  aldus voorzitter Ludo Hellebrekers.

De PvdD deed eerder aangifte wegens dierenmishandeling. Op basis van de daaropvolgende kamervragen zei toenmalig staatssecretaris Bleker (Landbouw) dat het ganstrekken niet getuigt van respect voor het leven van dieren en van respect voor het dode dier.

Genoeg tegenstand zou je denken en een meewerkend Nederlandse dierenarts vinden, zal ook lastig worden, aangezien dit nu zou betekenen dat hij/zij de beroepscode zou schenden.

Niet is minder waar, op de site http://www.gawstrekkers.nl/valt te lezen dat het bestuur ondanks alles gestart is met de vergaderreeks ter voorbereiding op het Gawstrèkke 2013.

PiepVandaag.nl is er dit jaar ook vroeg bij en start een petitie!

We hebben nog tot 12 februari de tijd de gemeente te overtuigen dat het ganstrekken echt niet meer van deze tijd is.

Teken en protesteer mee!
LET OP: Soms duurt het even voordat uw handtekening zichtbaar is op de site.
[emailpetition id=”11″]
De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?

LET OP: Soms duurt het even voordat uw handtekening zichtbaar is op de site.

De redactie van PiepVandaag.nl nodigt u van harte uit hieronder uw reactie achter te laten. Hou daarbij wel de huisregels in acht. Soms kan het even duren voordat de moderator uw reactie heeft goedgekeurd. Wij vragen hiervoor uw begrip. – Redactie PiepVandaag.nl