Geregeld vragen we ons af waar we van betekenis kunnen zijn voor het lot van dieren wereldwijd. Elke dag weer e-mails, artikelen, lobbystukken, petities, manifestaties, twitteracties en facebookberichten. Zeker wanneer je totale onmacht voelt, bijvoorbeeld bij beelden vanuit China.

Van Dale
Foto: screenshot betekenis ‘dier’ Van Dale online

Ga direct naar de e-mailactie. Tot nu toe  mails verstuurd.

Als we het over China en dierenwelzijn hebben maakt dat bij veel mensen emoties los. In China hebben  ze geen dierenwelzijnswetgeving en de beelden van levend geplukte angorakonijnen, de vreselijke bontindustrie en het hondenfestival van Yulin staan op ieders netvlies gebrand. Vrijwel elke Nederlander zit met (ingehouden) woede of frustratie te kijken naar gillende ganzen of konijnen, en denkt aan de marteling die een dier moet doorstaan op zo’n moment.

Bewegend object
De Chinezen denken over dieren en dierenwelzijn op een totaal andere manier dan wij. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat in Nederland alles in kannen en kruiken is, maar het besef dat dieren levende wezens zijn met gevoel en een intrinsieke waarde zit inmiddels wel in ons DNA.

In het Chinees betekent het woord dier ‘bewegend object’. Deze definitie zegt eigenlijk alles – voor objecten hoef je niet te zorgen en geen compassie te voelen – en is een belangrijke grondslag voor het denken over dieren. De nieuwe campagne van Bont voor Dieren richt zich dan ook op het voorlichten van de Chinese bevolking en het creëren van publiek bewustzijn over dieren.

Van Dale
We zochten de Nederlandse definitie op van het woord ‘dier’ om het schrijnende verschil te laten zien. Waar zoek je dan? Juist, in de Dikke van Dale. Stomverbaasd en verbijsterd waren we over de ‘officiële’ Nederlandse definitie:

dier: ‘levend organisme dat op prikkels reageert en dat beweeglijker is dan een plant’

Ja, lees het nog maar een keer, het staat er echt!

Geachte redactie van Van Dale, dat kan toch niet?! Deze achterhaalde definitie komt rechtstreeks uit de Middeleeuwen en doet volstrekt geen recht aan de ontwikkelingen in de 20ste en 21ste eeuw. Europa en Nederland erkennen al jarenlang dat dieren intrinsieke waarde hebben, dat het wezens met gevoel zijn.  De Dikke Van Dale moet meegaan met de tijd, en daarom hebben PiepVandaag en Bont voor Dieren de krachten gebundeld om de Dikke van Dale over te halen de definitie aan te passen. Wij schreven gezamenlijk een brief naar de redactie. Doe je mee? Onderteken dan de brief.

E-mailactie: 

Van DaleTot nu toe  mails verstuurd.

[Op PiepVandaag.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing]

– De voorgestelde wijziging is gebaseerd op de omschrijving in de Wet Dieren (pdf).

©PiepVandaag.nl/Bont voor Dieren