Negen dagen duren de traditionele festiviteiten in de Spaanse stad Pamplona rondom het San Fermín festival. Vandaag is de laatste dag waarop net zoals op alle andere dagen wordt gestart met het loslaten van zes stieren in de straten van de stad.

Stier in Pamplona
Foto: Chema Concellon / Foter / CC BY-NC-ND

De dieren moeten een speciaal afgezet parcours afleggen dat leidt naar de arena, waar ze later op de dag de dood zullen vinden in een gevecht met de matadors. Tijdens het loslaten van de stieren worden de dieren opgejaagd en rennen waaghalzen naar oud gebruik voor de dieren uit. Het San Fermín festival trekt vele toeristen.

Verschillende dierenrechtenorganisaties zoals CAS International en PETA protesteren al jaren tegen wat er gebeurt in Pamplona tijdens het festival. De Brummense Tim Zijlstra heeft bijvoorbeeld afgelopen 5 juli namens PETA meegedaan aan een protestactie.

Onlangs steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan de subsidiestroom die naar de sector gaat. Met dat geld worden onder andere vechtstieren gefokt.

Ondanks alle (internationale) protesten tegen het stierenvechten is er toch weer een San Fermín festival met onnodig dierenleed vol aan de gang.

Bron: NRC.nl ©PiepVandaag.nl