Stropers van neushoorns en olifanten moeten extra op hun tellen passen: binnenkort worden hun boeventronies hopelijk vastgelegd, dankzij de hypermoderne camera’s die in het uitgestrekte Tsavo National Park (Kenia) worden geïnstalleerd. Hiermee zijn de wilde dieren van Afrika eindelijk eens in het voordeel.

Olifant - stroperij
Foto: SteveMcN via Compfight cc

De forse kosten voor het cameranetwerk in het nationale park (ruim 6 ton) worden gefinancierd door de Zoological Society of London (ZSL). Dit genootschap won onlangs een beurs van Google’s Global Impact Awards, die op deze manier gebruikt wordt om te voorkomen dat nog meer neushoorns en olifanten door gewapende stropersbendes worden afgeslacht.

Kijk eens naar het vogeltje

Binnen enkele maanden worden op verschillende plekken waar stropers graag dood en verderf zaaien, camera’s geïnstalleerd met sensoren. Hierdoor worden honderden dieren gered. De beelden worden namelijk direct doorgeseind naar de park rangers. Ook zijn de apparaten zo verfijnd dat ze de vibraties van voertuigen vastleggen en bij het geluid van geweerschoten de afstand tot de camera bepalen. De rangers kunnen zo de stropers lokaliseren en direct naar de betreffende plaats rijden.

Het project van de Zoological Society of London kreeg dankzij publieke steun een enorm aantal online-stemmen. Hiermee liet de ZSL de concurrentie ver achter zich.

Dierenbescherming dankzij techniek

Professor Jonathan Baillie, directeur field conservation van ZSL, is erg blij met de beurs:

“De levensreddende camera’s helpen onder meer afslachting van neushoorns te voorkomen. In slechts achttien maanden tijd zijn er al meer dan 1.000 gedood in Afrika.”

Ook de directeur van Kenya Wildlife Service (KWS), William Kiprono, is in zijn nopjes. Hij zegt dat deze beurs een mijlpaal is in de bescherming van ernstig bedreigde diersoorten, die leven in grote gebieden zoals Tsavo National Park.

“Technologische ontwikkeling is een van de middelen die ons helpen bedreigde dieren steeds beter te beschermen”, aldus Kiprono.

In Kenia, maar ook in de rest van Afrika, worden de laatste jaren extreem veel olifanten en neushoorns gedood door stropers. De oorzaak van deze bloedige slachtpartijen is de hoge(re) vraag naar ivoor en neushoornhoorn uit Azië.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde