Niet alleen mensen ondervinden gezondheidsproblemen door meeroken. Uit Brits onderzoek blijkt dat honden en katten ook twee keer zoveel kans op kanker te hebben in een huis waar gerookt wordt vergeleken met soortgenoten die in een rookvrij huis wonen.

Meeroken
Foto: cszar via Compfight cc

Het gaat vooral om een verhoogd risico op long- en neuskanker. Voor katten geldt dat ze twee keer zoveel kans hebben op kattenlymfoon, een kanker in het immuunsysteem en in het bloed.

Dierenarts Elaine Pendlebury:

“De effecten van meeroken bij mensen zijn al langer gekend. Maar artsen maken zich nog niet zo lang zorgen om huisdieren. Honden en katten ademen de rook in, maar de stoffen kunnen zich ook in hun vacht nestelen. Tijdens het verzorgingsritueel met hun tong, slikken ze de schadelijke stoffen in, waardoor ze vaker in aanraking komen met de giftige stoffen.”

Eerder bleek al uit onderzoek van de universiteit van Glasgow dat de vacht van honden met een rokende baas meer nicotine bevatte. Daarbij hebben eerdere studies aangetoond dat meeroken de kans op astma en bronchitis bij huisdieren verhoogt.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl