Stichting Dier&Recht start een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. De stichting wil dat er een einde komt aan het gebruik van harde, gladde roostervloeren voor vleeskalveren en eist dat de overheid eindelijk de wet naleeft die schadelijke en gevaarlijke vloeren verbiedt. Die wet is inmiddels elf jaar oud.

rechtszaak tegen Nederlandse staat
Steun de rechtszaak tegen de Nederlandse staat | Foto: Dier&Recht

Vleeskalveren brengen hun hele leven door op harde, glibberige roostervloeren van hout of beton, zonder stro of andere bodembedekking. Ze hebben geen fatsoenlijke ligplaats en riskeren uit te glijden en zich te verwonden. Het liggen op harde roosters veroorzaakt bovendien gewrichtsaandoeningen.

Het gebruik van deze roostervloeren is schadelijk voor kalveren en al elf jaar in strijd met de wet, maar de overheid weigert op te treden. Daarom begint Dier&Recht een rechtszaak tegen de staat, om de overheid te dwingen de wet te handhaven.

Foto: Dier&Recht

Rechtszaak laatste redmiddel

Al in 2007 besloot toenmalig landbouwminister Verburg dat het afgelopen moest zijn met de gevaarlijke vloeren. Ze stelde per 2009 rubber matten verplicht op de harde roosters. De kalversector stak daar een stokje voor door een grootschalig onderzoek naar alternatieve vloeren af te dwingen, dat pas in 2017 afgerond was. En wat bleek: kalveren ervaren op alternatieve vloeren (met rubber) meer comfort. Ze glijden minder snel uit, hebben minder last van ‘dikke knieën’ en vertonen meer activiteit, zoals spelgedrag. Toch heeft landbouwminister Schouten in 2018 een streep gezet door de aangekondigde verbeteringen, wat de facto betekent dat ze weigert de wet te handhaven.

Voor Dier&Recht is de maat vol. De stichting roept iedereen op om de rechtszaak te steunen. Dat kan door hier te klikken.

Bron: