De stalbrand in Renswoude die gistermiddag woedde op een grote biologische pluimveehouderij heeft toch nog aan 12.000 legkippen het leven gekost. De eigenaar en brandweer hebben veel moeite gedaan om dieren te redden en dat is bij 4.000 kippen gelukt, vooral dankzij de vrije uitloop.

stalbrand in Renswoude
Gewonde biologische legkip na stalbrand in Renswoude 30 april 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Aanvankelijk werd gesproken over ‘duizenden’ leghennen die het niet hadden overleefd en ooggetuigen in Renswoude meldden tijdens de brand dat veel dieren buiten waren. Maar dat het aantal dode kippen toch zou uitkomen op 12.000 is alsnog een dreun.

stalbrand in Renswoude
Overlevenden stalbrand Renswoude 30 april 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Vluchtmogelijkheid

Positief bekeken, voor zover mogelijk, heeft de vrije uitloop een vluchtmogelijkheid geboden voor veel dieren, die in een afgesloten stallensysteem ook verbrand zouden zijn of gestikt door de rook. Waarmee weer is aangetoond dat dieren meer kans hebben wanneer er systemen zijn die bij stalbrand een vluchtmogelijkheid creëren. Een vluchtweg bij brand gun je ieder leven wezen en de argumenten tegen zijn doorgaans gebaseerd op geld, niet de intrinsieke waarde van een levend wezen.

stalbrand in Renswoude
Renswoude 30 april 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Over de oorzaak van de brand is bekend dat de eigenaar, Johan Verbeek – ook voorzitter van de coöperatie Biomeerwaarde Ei – rond 16 uur rook uit de stalventilator zag komen. Wat daarvan exact de oorzaak was zal nog moeten blijken, maar in het AD zegt hij dat er opeens allemaal vlammen waren:

“Je schrikt je helemaal te barsten. Waar je altijd bang voor bent geweest, overkomt je dan.”

In 2017 werden de kippen van Verbeek getroffen door de fipronil-crisis en het bedrijf kreeg daarom een bezoek van minister Schouten.

stalbrand in Renswoude
Nablussen stalbrand Renswoude 30 april 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De biologische pluimveehouder zegt er veel voor over te hebben om een ramp als gisteren te voorkomen:

“We doen er echt alles aan, inclusief beveiliging. Maar ook dat sluit een brand helaas niet uit. Een ongeluk kan altijd gebeuren. We hebben er echt alles aan gedaan. Geloof me, dit wil je als boer niet.”

Vrije uitloop biedt kans op overleven

Het grootschalig houden van dieren eist altijd veel slachtoffers bij brand of ziekte. Daarom is iedere verbetering toe te juichen. Kippen met vrije uitloop zijn daarvan een voorbeeld, die op veel fronten een beter leven hebben dan veel andere legkippen, waarover we ook vaak berichten. Bovendien hebben ze een kans om bij brand te vluchten voor het vuur.

Onderstaande beelden van het nablussen in Renswoude werden gisteren door 1037 gefilmd:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel