Aan de Uberschoterweg in Renswoude (provincie Utrecht) woedde afgelopen uren een felle uitslaande stalbrand in een kippenschuur. Naar alle waarschijnlijkheid bevat de stal 16.000 kippen, al melden ooggetuigen dat veel van de dieren buiten zouden lopen omdat ze vrije uitloop hebben. Toch zouden duizenden kippen de brand niet overleefd hebben, meldt RTV Utrecht.

Renswoude
Stalbrand Renswoude 30 april 2019 | Foto: screenshot RTV Utrecht/YouTube

De brand zou rond 15.45 uur ontstaan zijn, zo schrijft de Gelderlander. RTV Utrecht publiceerde onderstaande beelden van de vuurzee:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Er werd groot opgeschaald meldde Veiligheidsregio Utrecht, wat inhoudt dat de brandweer veel menskracht en rijdend materieel inzet om de brand te blussen.


De zwarte rookwolken waren van grote afstand te zien, zag ook Twitteraar Matthijs den Hartog:


Brandweer uit de wijde omgeving ging naar Renswoude om de brand te blussen:


Ramen en deuren moesten dichtblijven en ventilatie uit. Of dit alleen door de dichte rook komt of omdat er wellicht asbest vrijkomt is nog niet bekend:

Om even na 17 uur meldt RTV Utrecht dat het sein brand meester is gegeven, al gaat het nablussen nog uren duren. Er zijn geen menselijke slachtoffers gevallen, maar over het aantal slachtoffers onder de kippen is nog niets bekend:

Meer over de brand volgt zodra de omvang, het aantal slachtoffers en wellicht de oorzaak  van de brand bekend is. Volgens RTV Utrecht hebben duizenden kippen de brand niet overleefd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl