In de provincie Zeeland groeit bij steeds meer gemeenten het besef dat ballonoplatingen echt niet meer kunnen, in de gezamenlijke verantwoordelijkheid om zwerfafval en (plastic) afval in zee terug te dringen. Vorige week kozen de gemeenten Veere en Schouwen-Duiveland voor een ballonoplaatverbod, in navolging van Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal.

Schouwen-Duiveland
De ballonresten worden aangezien voor voedsel en dieren raken verstrikt in de lintjes | Foto: publiek domein

Een op het oog vrolijke ballon aan een touwtje op lintje vasthouden en oplaten is in werkelijkheid hetzelfde als afval meteen op de grond gooien of in zee dumpen; de ballon komt ook een keer neer. Wanneer dat in binnenwater als rivieren of direct in zee gebeurd richten ballonnen en ballonlintjes veel schade aan voor allerhande dieren en milieu. Dieren zien de ballonnen aan voor voedsel of raken verstrikt in de lintjes.

Ballon als voedsel

Er wordt geadverteerd met ballonnen die volledig afbreekbaar zijn en dat is in principe ook correct. Maar dat proces duurt langer dan de kans dat een ballon door een zeedier wordt aangezien voor voedsel. Of om verstrikt te raken in het touwtje. Met andere woorden: de kans op schade – aangericht nog voordat de biologisch afbreekbare ballon is vergaan – is aanzienlijk.

Dode albatros gevuld met plastic | Foto: USFWS/flickr CC BY 2.0

Overal afval

In een provincie als Zeeland leeft men met het water en ook daar is overal plastic afval te zien, aangespoeld langs kust en binnenwateren. Vorige week verboden de gemeenten Veere en Schouwen-Duiveland daarom alle ballonoplatingen. Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal gingen al voor met een ballonoplaatverbod, aldus Omroep Zeeland. Terneuzen, Hulst en Borssele voeren een ‘ontmoedigingsbeleid’, wat het oplaten alsnog mogelijk maakt.

Bij strandopruimingen en inspecties worden per 100 meter strand gemiddeld 12 resten van ballonnen gevonden. Volgens Stichting De Noordzee heeft inmiddels 25 procent van de Nederlandse gemeenten een oplaatverbod ingesteld.

Schouwen-Duiveland
Foto: Ferdi’s – World/flickr
  • Lees ook:

#GNvdD: Oplaten van ballonnen in steeds meer gemeenten verboden

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel