Twee jonge Aziatische zwarte beren, een bedreigde diersoort, zijn vorige week gered door Animals Asia. De organisatie had ontdekt dat de berenwelpen illegaal werden gehouden om kunstjes uit te voeren in een circus in het centrum van Hanoi, Vietnam.

Vietnamees circus
De berenjongen worden verdoofd en nagekeken voor hun vertrek uit een Vietnamees circus | Foto: Schermafdruk video

Sinds hun redding op 24 april verblijven Sugar en Spice in het quarantainegebied van het bekroonde reservaat ‘Vietnam Bear Sanctuary’ van Animals Asia in de nabijgelegen provincie Vinh Phuc.

Tuan Bendixsen, directeur van Animals Asia Vietnam:

“We zijn de autoriteiten zeer erkentelijk voor de snelle actie in deze zaak en het zenden van een duidelijke boodschap aan circussen door het hele land, dat ze niet boven de natuurwetgeving van het land staan.”

“Deze redding zal een afschrikmiddel zijn voor diegenen die een natuurdelict willen begaan en een waarschuwing voor het publiek dat een dierencircus wil bezoeken. En hopelijk is het ook een katalysator voor de regering om andere attracties en shows in het land die beschermde en bedreigde diersoorten inzetten, onder de loep te nemen.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Zo natuurlijk mogelijk

Sugar en Spice wegen slechts 36 en 50 kilogram en zijn vermoedelijk minder dan een jaar oud. Bij het medisch onderzoek dat Animals Asia na de redding uitvoerde, zijn gelukkig geen ernstige gezondheidsproblemen bij het duo aangetroffen. Wel had Spice een litteken op haar pols – waarschijnlijk opgelopen toen ze in het wild was gevangen – en had Sugar wat schade aan haar gebit.

Qua gezondheid komen ze er dus wel bovenop, maar terugkeren naar het wild is niet mogelijk. De welpen hebben nooit geleerd om te overleven in de natuur en zullen daarom voor de rest van hun leven – mogelijk zo’n 30 jaar – overgeleverd zijn aan de zorg van Animals Asia.

In het reservaat wordt de natuurlijke situatie zo goed mogelijk nagebootst. De beren hebben toegang tot grote, semi-natuurlijke buitenruimten vol bomen, gras, klimrekken, zwembaden en rotswanden, waardoor hun natuurlijk gedrag zo veel mogelijk wordt gestimuleerd. Om het duo nog meer te stimuleren, worden ze als ze oud genoeg zijn geïntegreerd in een bestaande berengroep.

Nog veel meer dieren in Vietnamese circussen

Het circus van Hanoi beschikte naast de beren over nog vele andere bedreigde soorten, zoals makaken, pythons en een olifant. Helaas kon Animals Asia deze dieren (nog) niet redden omdat het circus de juiste eigendomspapieren had.

Vietnamees circus
Berenjongen Sugar en Spice worden in een vrachtwagen weggereden van het circus | Foto: schermafdruk video

Een onderzoek van Animals Asia in 2017 onthulde dat in circussen door het hele land vele bedreigde diersoorten gedwongen worden om kunstjes te doen, terwijl in 100% van de gevallen bleek dat de faciliteiten niet voldeden aan de basisbehoeften van de dieren. Het fokken, stropen en verkopen van de beren is illegaal en de vraag dringt zich dan ook op hoe het circus dan over de dieren heeft kunnen beschikken.

De redding van Sugar en Spice is hoopgevend, omdat het de eerste keer is dat de autoriteiten hard optreden tegen een circus dat een beschermde diersoort bezit.

Petitie

Animals Asia houdt momenteel een petitie om de Vietnamese overheid zo ver te krijgen dat ze al het vermaak met wilde dieren verbieden en de dieren verplaatsen naar geregistreerde opvangcentra en reservaten. De petitie, die al meer dan 125.000 keer is ondertekend, zal worden gepresenteerd aan het ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme tijdens een ontmoeting in mei.

Redden is slechts het begin

Het werk van Animals Asia eindigt niet wanneer een beer wordt gered. Dat is wanneer het echt begint. De nu jonge beren kunnen zo’n 30 jaar oud worden. Zonder overlevingsvaardigheden of veilige bossen om ze in vrij te laten, zullen ze de rest van hun leven waarschijnlijk doorbrengen in de zorg van Animals Asia. Hierbij kunnen ze alle hulp gebruiken. Kijk op de website van Animals Asia hoe je de organisatie hierbij kunt ondersteunen.

Bron:

©Animals Today Liesbeth Riekwel