In Zuid-Afrika worden leeuwinnen in gevangenschap voortdurend zwanger gemaakt om te bevallen van welpen die bestemd zijn voor de jacht.

Al vaker berichtten we op PiepVandaag.nl over ‘canned hunting’. Hierbij kunnen jagers tegen betaling een leeuw doodschieten die zich in een klein afgezet gebied bevindt. Het is niet ongebruikelijk dat de leeuwen op het moment dat er op ze wordt gejaagd, onder invloed zijn van drugs. Op die manier wordt het voor de jagers nog makkelijker gemaakt om hun prooi af te schieten. Voor vele jagers is het doel van het jachtpartijtje om op een eenvoudige manier aan een jachttrofee (bijvoorbeeld een leeuwenhuid) te komen. Op internet kunnen de jagers hun prooi al van tevoren uitzoeken.

leeuwinnen
Leeuwenwelpjes op knuffelfarms worden gefokt als schietschijf en zullen nooit vrijheid kennen | ©Burrard-Lucas Wildlife Photography

Maar hoe komen die canned hunting bedrijven aan hun leeuwen? Ian Michler, hoofdreporter van de documentaire ‘Blood Lions’ waarin deze wrede industrie wordt belicht, vroeg zich dat af. Het achterhalen van het antwoord bleek nog niet zo makkelijk. Uiteindelijk heeft Michler van een omstander te horen gekregen dat hij een weg moest inrijden waarbij een bord was geplaatst met daarop ‘strikt verboden’. Aan het einde van deze weg vond hij enkele uitgeputte leeuwinnen die gedwongen werden om telkens weer te bevallen van welpjes. De bedrijven waar deze leeuwinnen keer op keer bevallen van jongen kunnen worden vergeleken met hondenbroodfok. Ook in die industrie worden teefjes gedwongen om in een rap opeenvolgend tempo te bevallen van puppy’s.

De ‘leeuwenfokkampen’ zijn in staat om flinke winsten te maken met het fokken van leeuwen. Als de welpjes nog geen 10 dagen oud zijn worden ze bij hun moeder weggehaald. Ze worden al zo vroeg bij hun moeder weggehaald, zodat deze zo snel mogelijk opnieuw zwanger kan raken, terwijl jonge leeuwen in het wild zo’n 18 tot 24 maanden bij hun moeder blijven. De welpjes worden vervolgens overgebracht naar een plek waar ze door onwetende vrijwilligers worden verzorgd. Op deze plek mogen toeristen met de welpjes knuffelen en met ze op de foto. Dit alles natuurlijk tegen betaling. Als de welpen groot genoeg zijn worden ze overgeplaatst naar een canned hunting faciliteit. Hier verblijven ze tot de dag waarop ze in het afgesloten gebied door een goed betalende jager worden doodgeschoten.

Geschat wordt dat er in de canned lion jachtindustrie in Afrika zo’n 8.000 leeuwen gevangen worden gehouden. Elke dag worden er twee of drie leeuwen gedood. Daarnaast worden er per jaar honderden leeuwen geslacht met als eindbestemming de vleesindustrie.

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.