Een ophanden zijnde wet moet er in Hongarije voor zorgen dat het landbeheer van natuurbeschermingsorganisaties wordt overgedragen naar het Nation Land Fund (nationaal land agentschap). Dit agentschap heeft louter economische belangen.

Hongarije
Bosvleermuis in Hongarije | ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Hongarije staat bekend om haar krachtige natuurbeschermingswetten. Het is een goed ontwikkeld systeem van overheidsinstanties met een groot netwerk van beschermde natuur dat in het bezit is van de overheid.

Elodie Cantaloube laat in een rapport van BirdLife International weten dat:

“Indien de nieuwe wetgeving wordt aangenomen zal deze er waarschijnlijk voor zorgen dat de door de eeuwen heen opgebouwde natuurbeschermingstradities worden beschadigd.”

Ongeveer 9% van het land in Hongarije staat onder bescherming van de overheid. 63 bossen zijn er beschermd en alle 4077 bekende grotten zijn sinds 1961 bij wet beschermd.

Het grootste netwerk druipsteengrotten van Europa ligt deels in Hongarije en deels in Slowakije, in Nationaal park Aggtelek. Het is één van de natuurschatten van het land. Deze grotten zijn in totaal 26 km lang. De bijdrage van Hongarije aan Natura 2000 netwerk is opvallend groot, maar liefst 21% van het land van Hongarije, oftewel 2 miljoen hectare, behoort tot dit netwerk. Volgens BirdLife International is de Hongaarse overheid de laatste 10 jaar hard op weg om de zo goed opgebouwde geconserveerde natuur kapot te maken. Het is overgedragen van het Ministerie van Milieu naar het Ministerie van Landbouw (plattelandsontwikkeling) in 2010. Als de nieuwe wet wordt aangenomen zullen ook de landbeheerrechten worden overgedragen naar het al bestaande National Land Fund dat dus uitsluitend economische belangen heeft.

Ondanks de door diverse natuurorganisaties, waaronder BirdLife International, het Wereld Natuur Fonds en Friends of the Earth, geuitte bedenkingen bij de wet ziet het ernaar uit dat deze er toch doorheen gaat komen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat