Veel bruine beren in de noordelijke regio van Japan hebben moeite met overleven doordat er weinig zalm te vangen is. Volgens deskundigen komt dit zalmtekort door de opwarming van de aarde.

Japan
Berenwelpen in Japan verhongeren door zalmtekort | foto: publiek domein

Verwoestend

Maar liefst acht op de tien bruine berenwelpen die dit jaar in Shiretoko zijn geboren, is gestorven door een tekort aan zalm. Volgens deskundigen komt dit zalmtekort door de stijgende zeetemperatuur als gevolg van de opwarming van de aarde. Lokale functionarissen sloegen alarm nadat een exploitant van een rondvaartboot deze maand een uitgehongerde berenwelp zag die wanhopig zocht naar voedsel aan de oostkust van het eiland. De beer draaide rotsen om en rommelde door stapels gestrand zeewier op zoek naar voedsel. “Sommige beren zijn erg mager geworden”, vertelde Katsuya Noda, de exploitant van de rondvaartboot. “Ze hebben het zwaar, want er zit net als vorig jaar geen vis in de rivieren.”

Belangrijke voedselbron

Roze zalm is een belangrijke voedselbron voor de naar schatting 500 bruine beren die leven in Shiretoko, het noordelijke deel van het schiereiland Hokkaido. De beren hebben deze roze zalm nodig om een goede vetvoorraad aan te leggen voordat ze richting de bergen gaan, waar ze nog wat eikels eten en gaan overwinteren. Masami Yamanaka, een onderzoeker bij de Shiretoko Nature Foundation, vertelde dat het gebrek aan zalm, gecombineerd met een slechte eikeloogst, een verwoestend effect heeft op de bruine berenwelpen. Yamanaka:

“Naar schatting zijn 70 tot 80 procent van de welpen die dit jaar geboren werden, nu dood. Het is een heel ernstige situatie.”

Bruine beer vangt zalm
Bruine beer vangt een zalm | foto: Pixabay

Dodelijke temperatuur in Japan

Roze zalmen die uit de rivieren van het schiereiland Hokkaido komen, overwinteren in de zee. Tussen augustus en oktober keren de vissen terug naar de beken in Shiretoko om eieren te leggen. Bruine beren wachten de zalmen op terwijl die stroomopwaarts reizen. Nu moeten beren zwemmen om nog kans te maken op vis. Dat er minder vis is, komt ook naar voren uit de cijfers van vissers. In de periode 25 juli tot 5 september 2020 vingen vissers 482.775 roze zalmen. In 2022 vingen ze een fractie daarvan, 23.298 zalmen. Experts verklaren dat dit tekort komt door de temperatuur van het zeewater, die bleef in de periode half juli tot begin augustus dit jaar boven de 20 graden. Dat is 5 graden hoger dan gemiddeld voor deze periode. Volgens onderzoek van de Amerikaanse overheid zorgen zeewatertemperaturen van boven de 17 graden voor stress bij zalmen en temperaturen boven de 21 graden kunnen dodelijk zijn.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma