Nachtelijke wildspotters verstoren de rustgebieden op de Veluwe omdat ze graag getuige willen zijn van de edelherten die op zoek gaan naar de liefde. Gedurende deze bronsttijd veroorzaken natuurfanaten veel onrust. Hierdoor raakt de gehele dierenketen verstoord en zijn de nachtspotters een doorn in het oog van de boswachters.

nachtelijke wildspotters
Dieren op de Veluwe gestoord door nachtelijke wildspotters | Foto: publiek domein

De periode vanaf ongeveer half september tot begin oktober trekt de bronsttijd bij Edelherten veel bekijks. Vooral op de momenten dat het gebied niet betreden mag worden vanaf zonsondergang tot zonsopkomst, komen de bewonderaars om het schouwspel vast te leggen. Dit veroorzaakt veel onrust in het bos.

Boetes

Het afgelopen weekend hadden de boswachters in de gemeente Ede hun handen vol aan de wildspotters die foto’s wilden maken volgens boswachter Victor Nuijten aan Editie NL:

“Ze waren er vooral vóór zonsopkomst en na zonsondergang. We hebben extra controles uitgevoerd, en dat heeft tientallen boetes opgeleverd. Waarschuwen doen we niet meer, want mensen weten dat je ’s nachts niet het bos in mag.”

afschot edelherten OVP blijft verboden
Foto: publiek domein

Nachtelijke wildspotters

Volgens Nuijten gaat het om kleine ongeorganiseerde groepen mensen die in de nacht komen en van de gebaande paden afwijken:

“Het zijn vaak individuelen die elkaar daar treffen. Het gaat niet om georganiseerde groepen, die zijn er ook via Staatsbosbeheer. Die stoppen netjes voor zonsondergang. En dat is niet zonder reden. In de bronsttijd – maar eigenlijk altijd – wil je dat het rustig is in het bos.”

Stress en uitputting

De dieren die in het bos leven zijn de vaak schuwe dieren en niet gewend aan mensen. Juist in de nacht gaan zij op pad om voedsel te zoeken, vooral herten. Als er dan ineens mensen opduiken, kan dit strekkende gevolgen hebben. De dieren kunnen langdurig gestrest raken en dat levert problemen op volgens gedragsbioloog Patrick van Veen:

“Stress is heel natuurlijk gedrag, waar in de kern niets mis mee is. Het is een manier om met gevaar of voedseltekort om te gaan. Nadelig wordt het als de stress aanhoudt. Onbeperkt stress is een uitputtingsslag voor dieren. Ze vluchten om de stress te vermijden, dus het is dan net een marathon voor ze.”

Volgens Van Veen reageren alle dieren op stress. Dat kan op verschillende manieren in vorm van vluchten, andere raken verlamd of erger. Een vergelijkbaar effect is wat mensen een burn-out ervaren. Volgens van Veen kunnen dieren ook in een burn-out belanden:

“Dan zitten ze continu in een modus van opletten en overal op reageren. Die uitputting bouwt zich elke keer op als een dier stress ervaart, soms met fatale gevolgen. Het darmstelsel wordt compleet platgelegd, bloed gaat naar de hartspier en het lichaam wordt klaargemaakt om continu een sprint te trekken. Soms vallen ze daarom letterlijk dood neer.”

Verstoring dierenketen

Op de Veluwe vrezen boswachters voor stress onder de dieren. Volgens boswachter Nuijten slaan groepen herten soms op de vlucht en zetten ze het op een rennen. Hierdoor ontstaan weer wildaanrijdingen met het verkeer. En niet alleen  hebben hertenl ast van mensen, dit geldt ook voor vogels en insecten en zo wordt het lastiger om voedsel te vinden:

“Vogels die normaal op een plek komen, gaan naar een andere plek, waar ze geen insecten kunnen vinden en het wild moet elders voedsel vinden. De hele keten raakt verstoord.”

Over de wolf en de zeven edelherten
Foto: publiek domein

Bronsttochten

Al worden de liefhebbers nu niet compleet geweerd op de Veluwe, wel worden er strenge voorwaarden gesteld aan diegene die de bronsttijd van dichtbij willen aanschouwen, aldus boswachter Nuijten:

“Mocht je burlende herten willen spotten, doe dat dan vóór zonsondergang, na zonsopgang, blijf op de paden én op afstand. Er zijn wildobservatieplekken waar je goed kunt staan.”

Buiten de gebaande paden wandelen maar wel op afstand blijven, raadt de kenner ook af. Dieren kunnen heel goed ruiken. Nog beter is om onder begeleiding van een natuurgids het geweldige schouwspel te bezoeken. Natuurorganisaties zoals Natuurcentrum Veluwe organiseren speciale bronsttochten om de natuurliefhebbers van interessante informatie te voorzien waarbij de dieren zo min mogelijk worden gestoord.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman