Dennis J. is woensdag door de rechtbank veroordeeld voor de illegale handel in papegaaien tot vier maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De veren en snavels van tientallen papegaaien werden geverfd, om de vogels te laten lijken op andere soorten.

Dennis J.
Dennis J. veroordeelt wegens oplichting geverfde vogels | Foto: Pixabay

Wouter J., de vader van Dennis, kreeg een voorwaardelijke boete van 1.500 euro opgelegd omdat hij van zeven beschermde uitheemse papegaaien de administratie niet had bijgehouden. 

Daarbij krijgt Dennis J een voorwaardelijke houdverbod opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen de hoofdverdachte een jaar celstraf, een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke sluiting van het bedrijf. De rechter oordeelde eigenlijk tot een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk, en een boete van 80.000 euro voor het bedrijf. Maar omdat behandeling van de zaak lang heeft geduurd, heeft Dennis J. een lagere straf gekregen

Jaar cel geëist voor oplichting met geverfde vogels

Zijn bedrijf is veroordeeld tot een boete van 40.000 euro waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. De 48 jarige Dennis J. vervalst al zeker vijf jaar lang documenten en exporteert illegaal papegaaiachtigen.

Valse documenten

Tientallen zendingen werden volgens het OM onderzocht en daaruit bleek dat papegaaiachtigen werden geëxporteerd met valse documenten. Zo werden er valse gezondheidsverklaringen opgesteld waarin stond dat de dieren niet aan de papegaaienziekte leden, terwijl geen enkel dier door een dierenarts was onderzocht. Er werden geelvleugelara’s aangetroffen waarvan de snavels bijgekleurd waren en de gele vleugels groen waren geverfd, om ze te laten lijken op groenvleugelara’s. En bij geelkopamazones waren de hoornkleurige snavels zwart geverfd, zodat ze op geelvoorhoofdamazones leken. Vader en zoon zouden al meer dan vijftig jaar in vogels handelen. 

Dodelijke virussen

Vorig jaar kwam Dennis ook in het nieuws omdat hij via zijn papegaaienwinkel een ara met dodelijke virussen heeft verkocht.

Liefhebster van papegaaien Nathali Morren kocht onlangs een ara bij Dennis Papegaaien in Den Ilp. Zij liet de zestien weken oude Sammy kort daarna testen op vogelziekten bij haar dierenarts. Hieruit volgde slecht nieuws: de papegaai blijkt twee virussen bij zich te dragen, het polyomavirus en het bornavirus.

Papegaaienwinkel verkoopt ara met dodelijke virussen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl