De zelfbenoemde tijgerkoning Joseph Allen Maldonado-Passagede, bijgenaamd Joe Exotic, zit momenteel een celstraf uit van 22 jaar. Hij doodde meer dan 100 grote katachtigen. Joe Exotic is bekend van het Netflix-programma “Tiger King: Murder, Mayhem and Madness”. Hij is ook veroordeeld voor een complot om Carole Baskins, zijn aartsvijand zoals in de Netflix docuserie naar voren kwam, te vermoorden.

Joe Exotic
Celstraf voor Joe Exotic voor doden tijgers | Foto: Pixabay

Veroordeeld

Het programma “Tiger King: Murder, Mayhem and Madness” is bekend geworden door Netflix en tijdelijk ook het meest bekeken programma op Netflix Nederland geweest. Dit is een docuserie die zich afspeelt in de Verenigde Staten en zich concentreert op een paar figuren die een tijgerpark runnen. Joe Exotic is in april 2019 onder andere veroordeeld voor verschillende misdaden en een complot om Carole Baskins te vermoorden. Eén van de misdaden waar hij voor is veroordeeld is het doden van vijf tijgers.

Meer dan 100 tijgers gedood

Erik Cowie, hoofd dierenverzorger en voormalig werknemer van Joe Exotic, heeft onthuld dat in de acht jaar dat hij werkte voor de excentriekeling deze meer dan 100 grote katachtigen heeft gedood. Erik Cowie maakte echter bekend dat dit een kleine hoeveelheid was vergeleken met de daadwerkelijke omvang van Joe Exotic’s misdaden. Zo had hij een keer maar liefst acht tijgers gedood op één dag. Een andere keer had hij ‘Cuddles’, een Siberische tijger van 27 jaar oud, gedood puur en alleen omdat deze ‘te oud’ was. Erik herinnerde zich ook hoe Joe Exotic ooit opgewonden was na het doden van vijf grote katachtigen omdat er meer ruimte nodig was in zijn dierenpark.

Joe Exotic zei hierover tegen hem:

“Verdomme Erik, had ik maar eerder geweten dat het zo makkelijk zou zijn.”

Erik beweerde dat het doden vooral gebeurde door euthanasie, waarbij excuses werden geopperd dat de katachtigen te oud of te ziek waren. Vervolgens haalde Exotic een dierenarts erbij die het zou aftekenen. De dierenarts was meestal niet aanwezig bij de euthanasie, maar schreef het op in een logboek, zodat hij gedekt zou zijn in het geval dat de overheid zijn administratie zou controleren.

Mishandelingen

Alsof het onnodig doden van de katachtigen nog niet genoeg was mishandelde Joe Exotic hen ook nog eens toen ze nog levend waren. Zo ook de welpen. Erik vertelde in zijn interview hoe, als een welp volgens Joe ongewenst gedrag vertoonde, hij de baby op de neus zou tikken uit het zicht van de dierentuingasten om de welp vervolgens weer onder de mensen te brengen. Het was dan aan Erik om ervoor te zorgen dat de welp die net op de neus was geslagen niet een persoon zou bijten of krabben.

tijfers
Foto: Pixabay

Volgens Cowie probeerde Exotic zijn weerzinwekkende gedrag geheim te houden door een verbod op camera’s te hanteren. Hij zorgde ervoor dat zijn werknemers de riemen van gasten zouden nagaan om er zeker van te zijn dat er geen verborgen camera’s in zouden zitten. Dit omdat hij bang was dat een organisatie zoals PETA een spion zou sturen om bewijs tegen hem te verzamelen.

Angst en de schijn ophouden was allebei niks onbekends voor Joe Exotic, zo bleek dat hij vaak aan het opscheppen was dat hij in een kooi zat met 16 tijgers tegelijk. Echter, zo beschreef Erik tegenover DailyMailTV, dat waren er eerder twee á drie, aangezien veel van de dieren hem zouden aanvallen als ze bij hem in de buurt waren.

Erik Cowie zei hier het volgende over:

“De tijgers haatten Exotic zo erg dat sommige van de grote katachtigen hem levend zouden op hebben gegeten als de kans zich voor zou doen.”

Het ging zelfs zo ver dat er een lijger was waarvoor Joe als aas werd gebruikt om de lijger uit haar kooi te halen (Een lijger is het hybride nageslacht van een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger). De grote katachtige viel hem aan elke keer als zij Joe zag. Ook was er een leeuw die Joe door de kooi probeerde te bijten om bij hem te komen.

Geen emotinele band

Volgens Cowie was Exotic nooit emotioneel verbonden met de dieren omdat hij niet genoeg tijd met ze doorbracht om echt een band met ze op te bouwen. Hij gaf enkel en alleen om de dieren onder zijn hoede omdat ze geld opleverden. Nabij het einde van zijn terreurbewind keek hij vrijwel helemaal niet meer naar de dieren om, omdat hij te druk was met zijn gouverneur- en presidentscampagne.

 

Hoe gaat het met de tijgers ?

Sinds Joe Exotic in de gevangenis zit en niet meer de eigenaar is, gaat het een stuk beter met de 117 tijgers en andere grote katachtigen in de dierentuin. Greater Wynnewood Exotic Animal Park, zoals de dierentuin in Oklahoma heet, wordt nu beheerd door een nieuwe eigenaar, Jeff Lowe.

Erik Cowie hoopt hier nog vele jaren te kunnen blijven werken en de dieren te verzorgen. Eén ding is in ieder geval zeker, veel slechter dan het voorheen er aan toe ging is bijna niet mogelijk. Of zoals Cowie zich hierover uitte:

“Ik heb veel van Joe geleerd, voornamelijk wat je vooral niet moet doen.”

Zoönosen

Het is verschrikkelijk wat Joe Exotic allemaal heeft gedaan. Maar er is meer. We denken aan China en vleermuizen als we het over het coronavirus hebben. Virologen geven aan dat het ontstaan van epidemieën in de recente geschiedenis veelal gerelateerd is aan menselijk handelen: denk aan de wijze waarop dieren worden gehouden of het eten van wilde diersoorten zoals bushmeat. En dit gegeven komt amper in de reguliere media. Dieren worden opgehokt in de wet markets in Wuhan, of in de intensieve veehouderij in Nederland, met de uitbraak van Q-koorts als gevolg.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ongeveer 60 procent van alle menselijke ziektes en 75 procent van alle opkomende besmettelijke ziektes zoönotisch zijn, ofwel door dieren overgedragen aan mensen. Jaarlijks vallen er al 2,2 miljoen doden door dit soort ziektes. Willen we in de toekomst pandemieën als de uitbraak van COVID-19 voorkomen, dan moeten we de wijze waarop we met dieren omgaan veranderen: in de marken van Wuhan, de intensieve veehouderij of het houden van tijgers in kooien voor entertainment.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Roy Geers


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.