Een nieuwe National Geographic-documentaire over het levenswerk van natuuractiviste Dr. Jane Goodall geeft hoop als het gaat om de toekomst van de aarde en de mensheid: we kunnen allemaal nog ons steentje bijdragen. Maar, waarschuwt de milieu- en dierenrechtenactiviste, de tijd is gekomen om onze relatie met dieren en natuur te veranderen.

jane-goodall
Jane Goodall: Er is nog hoop. Maar onze relatie met dieren moet veranderen | © Vincent Galmel

Wanhoop is geen optie

In de documentaire ‘The Hope’ die voor het eerste werd uitgezonden op Earth Day (22 april 2020), stelt Dr. Goodall voor dat de keuzes die we maken als individu wel degelijk een gezamenlijk positief effect op het leven op aarde kunnen hebben. Het mag dan een tijdperk zijn van slecht nieuws en klimaatnood, voor Dr. Goodall is wanhoop simpelweg geen optie, schreef The Scientist op 22 april, en de belofte, die The Hope duidelijk overbrengt, is er een van ‘collectieve actie,’ aldus de auteur.

“We kunnen het net zo goed opgeven als we denken dat we gedoemd zijn, zoals veel wetenschappers ons vertellen,” is een citaat uit de film van Dr. Goodall, die in de documentaire door iemand de ‘Moeder Theresa van Natuur’ genoemd wordt.

“Maar we mogen het niet laten gebeuren. Hoop is afhankelijk van het feit dat we binnenkort samen actie ondernemen….ieder van ons, we moeten allemaal ons steentje bijdragen.”

Een les van dieren

De 86-jarige activiste, die beroemd werd voor haar eerder baanbrekend conservatiewerk met chimpansees in Tanzania, weet als geen ander hoe het zit met de relatie tussen mens en dier. “Hoe arrogant zijn we geweest om aan te nemen dat we superieur zijn,” vertelde ze CNET op 23 april:

“We weten nu hoe ongelooflijk intelligent dieren zijn en dat ze emoties als geluk, angst en verdriet kunnen voelen.”

Jane Goodall
Foto: Michael Neugebauer

COVID-19

Dr. Goodall legt daarbij een verband tussen de pandemie en de menselijke veronachtzaming van dieren en het milieu. “Het is omdat we onze plaats in de natuurlijke wereld negeren en we het milieu en de dieren niet respecteren dat COVID-19 is gebeurd,” vertelde ze CNET.

“Virussen kunnen op mensen terechtkomen in situaties zoals onze intensieve landbouw met dieren, maar ook op de vleesmarkten in Azië en Afrika.”

Verwijzend naar een boek van David Quammen genaamd ‘Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic’, voegde ze er een nog sterkere waarschuwing aan toe:

“Deze [pandemie] werd lang geleden voorspeld, maar niemand lette op. Als we nu niet leren dat we meer respect moeten tonen en dat we moeten proberen de natuurlijke wereld te beschermen, zal er weer een pandemie komen.”

Legacy

“Terwijl wetenschappers de alarmbellen blijven luiden over klimaatverandering en verwoesting van het milieu, is Dr. Goodall uitgegroeid tot een zeldzame hoopvolle stem,” schreef het digitale nieuws kanaal salon.com op 20 april. “Daarom is Dr. Goodall geen ‘eco-nihilist,’ zoals velen van mijn generatie: ze denkt dat de mensheid alles in huis heeft om de klimaatcrisis op te lossen en de planeet te herstellen,” schreef de auteur, en met het wereldwijde ‘Roots and Shoots’-jeugdprogramma dat in bijna 100 landen, waaronder Nederland, actief is, zal Dr. Goodall jongere generaties blijven inspireren om haar boodschap door te blijven geven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke van Iperen