Nadat eind februari in het zuiden van Engeland een das in nood langs de weg werd gevonden, kwam het dier terecht in een opvang voor wilde dieren. De das bleek al een jaar of 20 oud te zijn. Dankzij medicatie en een goede verzorging is Bertie er inmiddels een stuk beter aan toe. Binnenkort wordt hij overgevlogen naar een opvang in het noorden van het land, waar hij van zijn pensioen mag genieten.

pensioen
Bertie, de zeer oude das, gaat met pensioen | ©Bexhill and Hastings Wildlife Rescue

Een automobilist in de Engelse kustplaats Sidley trof de oude das op straat aan. Het dier probeerde de weg over te steken, maar was duidelijk niet in orde. Ze stopte, pakte de das op en stopte hem in een doos in haar auto. Aangekomen bij een dierenartspraktijk kreeg ze te horen dat men de das niet kon behandelen, het dier zou geëuthanaseerd worden.

Gelukkig besloot ze eerst contact op te nemen met Chris Tucker van het nabijgelegen Bexhill and Hastings Wildlife Rescue. Hij wilde de das graag helpen en nam het dier op. De dierenartspraktijk waarmee de opvang samenwerkt, Sussex Coast Vets, onderzocht het zieke dier. Daaruit bleek dat de das een zeer oud klein mannetje was en blind aan een oog. Het dier was uitgemergeld, had schurft en zat onder de vlooien en luizen. Bertie werd op een jaar of 20 geschat, wat een uitzonderlijk hoge leeftijd is voor een das. Gewoonlijk worden ze niet veel ouder dan 5, onder meer vanwege verkeersongelukken. 20 dassenjaren zijn volgens kenners het equivalent van 140 mensenjaren.

In Bexhill and Hastings Wildlife Rescue had de gehavende Bertie het goed. Hij zat niet in een buitenverblijf, maar in de warme keuken en kreeg dagelijks kip, eieren, pinda’s, rozijnen en honing te eten. Tucker:

“Gewoonlijk zou ik een wild dier, en zeker een das, niet op deze manier verzorgen. Maar hij kan nooit meer terug het wild in. Bertie heeft nog even te gaan voor hij volledig hersteld is. Hij komt aan en wordt actiever, maar hij ziet slecht. Hij is blind aan een oog en heeft staar in het andere. Zijn vacht zal mogelijk niet meer aangroeien, want hij is oud en kalende. Toen hij binnenkwam was Bertie niet meer dan een geraamte, hij kon amper staan. Hij is een schattige das, hoewel hij soms wat knorrig kan zijn. Het is veel werk geweest, maar het was het waard.”

Vanwege zijn leeftijd is een leven in het wild geen optie meer. Daarom vertrekt Bertie binnenkort naar Whitby Wildlife Rescue, een gespecialiseerde opvang in Yorkshire in het noorden van Engeland. Daar mag Bertie genieten van zijn pensioen in een luxe verblijf. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat een das per vliegtuig wordt overgebracht naar een andere opvang. Het vertrek van Bertie geeft Tucker een dubbel gevoel:

“Ik zal hem erg missen, maar het is het beste voor hem. Het is zo’n bijzonder dier. ’s Avonds zit hij samen met mij en de kat voor de haard.”

De vondst van Bertie kan op veel belangstelling rekenen van dassendeskundigen. Dominic Dyer van the Badger Trust vind het mooi dat Bertie zijn oude dag in een opvang voor wilde dieren zal doorbrengen. Dr. Hannah Dugdale van de Universiteit van Leeds geeft aan:

“Twintig jaar is uitzonderlijk oud voor een das. Door dassen in het wild vanaf hun geboorte hun hele leven te volgen, weten we dat ze een jaar of 15 oud kunnen worden, maar dat is heel zeldzaam.”

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde