Toeristen op de Canarische Eilanden zijn zich rot geschrokken toen ze dode koeien zagen liggen die op het strand waren aangespoeld. De dode dieren zijn daar terechtgekomen nadat ze tijdens transport van Zuid-Amerika naar Marokko gestorven en overboord gegooid zijn.

dode koeien
Vervoer over lange afstanden is voor vee een ware lijdensweg. Regelmatig sterven dieren voortijdig. Een veeschip besloot deze week dode koeien overboord te gooien bij de Canarische Eilanden | by JavierPsilocybin on Foter.com

Er zijn ten minste 3 dode koeien aangetroffen op het strand of in de zee bij de Canarische eilanden. De eerste koe werd ontdekt door twee geschrokken toeristen die aan het zwemmen waren bij Playa de La Jaquita, Tenerife. De koe werd op het strand getrokken met hulp van een jetskiër en weggesleept door gemeentemedewerkers.

De vondst is door één van de toeristen vastgelegd op video. Te zien is hoe de dode stier uit zee wordt getrokken en wordt opgehaald door medewerkers van de plaatselijke gemeente.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Een paar dagen later werd een tweede koe gevonden op het strand van Granadilla de Abona, Tenerife. De derde koe werd door vissers drijvend aangetroffen in de zee tussen de eilanden La Gomera en Tenerife.

“Stinkboten”

De dode koeien zijn volgens David de Vera, woordvoerder van het Spaanse ministerie van Landbouw op de Canarische eilanden, waarschijnlijk overboord gegooid tijdens veetransport vanuit Zuid-Amerika. De Vera:

“Het op deze wijze dumpen van dode dieren is volgens de internationale wetgeving verboden. Alle dieren, dood of levend, moeten op het schip blijven tot het de haven is binnengevaren.”

De lokale media zeggen dat de dieren gedumpt zijn door de Polaris 2, één van de veeschepen die vanwege hun enorme stank ook bekend staan als “stinkboten”. Het schip is op 22 maart vertrokken uit Rio Grande, Argentinië. Er vindt onderzoek plaats naar wat er precies aan boord van de Polaris 2 is gebeurd.

De Polaris 2 kwam in 2016 ook al negatief in het nieuws toen tijdens een veetransport het voedsel voor de dieren aan boord op raakte. Zo’n 300 koeien waren toen zo verzwakt dat ze ter plekke moesten worden afgemaakt. Het is niet de eerste keer is dat er dode koeien worden gevonden bij de Canarische stranden. Vorig jaar werden ook twee dode koeien opgevist uit de zee bij Gran Canaria.

Het vervoer van levende dieren over zee komt de laatste jaren steeds vaker negatief in het nieuws. De dieren staan vaak wekenlang met duizenden in een kleine ruimte in hun eigen uitwerpselen. Ze raken oververhit, gestrest of uitgeput en vele worden ziek of overlijden. Zo stierven er in 2012 zo’n 2.700 runderen aan boord van de Gracia del Mar, een schip dat zo’n 5.600 dieren vervoerde van Brazilië naar Egypte. Ook het vervoer van schapen en koeien vanuit Australië naar het Midden-Oosten is berucht.

Meer dan 4.000 dieren dood tijdens transport vanuit Australië

Bronnen:

@Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.