Twee vogelhandelaren, vader en zoon, hebben de veren en snavels van tientallen papegaaien geverfd, om de geverfde vogels te laten lijken op andere soorten. Het OM eiste gisteren tegen de zoon, de hoofdverdachte, een jaar celstraf, een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke sluiting van het bedrijf. Tegen de vader is een werkstraf geëist.

geverfde vogels
Groenvleugelara’s (Ara chloropterus) | Foto (illustratief): Ricardo Sánchez/Wikimedia

Tientallen zendingen werden volgens het Openbaar Ministerie onderzocht en daaruit bleek dat papegaaiachtigen werden geëxporteerd met valse documenten. Zo werden er valse gezondheidsverklaringen opgesteld waarin stond dat de dieren niet aan de papegaaienziekte lijden, terwijl geen enkel dier door een dierenarts was onderzocht. Er werden geelvleugelara’s aangetroffen waarvan de snavels bijgekleurd waren en de gele vleugels groen waren geverfd, om ze te laten lijken op groenvleugelara’s.

geverfde vogels
Geelvleugelara (Ara macao) | Foto: Belizian/Wikimedia

Vader en zoon zouden al meer dan vijftig jaar in vogels handelen. De zoon staat als hoofdverdachte terecht voor valsheid in geschrifte, illegale export van en handel in papegaaien, oplichting en het overtreden van veterinaire regels.

Bron:

©AnimalsToday.nl