Afgelopen vrijdagnacht stierven minstens duizend trekvogels na een botsing met een wolkenkrabber in Chicago, de Verenigde Staten. Dat vogels tegen gebouwen aanbotsen is niet uitzonderlijk en een probleem waar ecologen al langer bezorgd om zijn. Wat ging er mis in Chicago?

Duizend trekvogels
Duizend trekvogels sterven na botsing met gebouw in Chicago | Foto: publiek domein

In één nacht zijn er meer dan duizend vogels gestorven na een botsing met een gebouw. Het gaat om een zwerm trekvogels waarvan hun trekroute door enkele van de grootste steden ter wereld loopt. Volgens ecologen raken de vogels in de war door de weerspiegeling van de lucht in de glazen van de gebouwen en afgeleid door de vele lichten in de steden. Het is onbekend hoeveel trekvogels jaarlijks sterven door botsingen met gebouwen, maar volgens schattingen gaat het in de Verenigde Staten om zeker honderd miljoen vogels.

Duizend trekvogels

Dat er in één nacht duizend vogels stierven in Chicago heeft vermoedelijk te maken met meerdere factoren. Volgens Bird Cast gaat het om een combinatie van een hoge intensiteit aan migratie van vogels, slechte weeromstandigheden om te vliegen én de weerkaatsing van het licht in de wolkenkrabbers.

Bericht van New York Times op X (voorheen Twitter)

Volgens Annette Prince, directeur van Chicago Bird Collision Monitors, is dit een van de grootste vogelaanvaringen die ze op een dag heeft gezien. In de buurt van het gebouw waartegen de vogels zijn geknald zullen de komende dagen waarschijnlijk meer dode vogels gevonden worden. Sommige sterven niet gelijk na een botsing: ze proberen verder te vliegen en redden het uiteindelijk niet.

duizend trekvogels
Een deel van de dode vogels in Chicago | Foto: Facebookpagina Chicago Bird Collision Monitors

Licht uit

Veel trekvogels vliegen in de nacht en de verlichting van steden trekt ze naar urbane gebieden. Daarom kan volgens ecologen het aantal dode vogels drastisch verlaagd worden door ’s nachts het licht van de wolkenkrabbers uit te doen. Daarnaast komen botsingen vaker voor tijdens de lente en de herfst, wanneer trekvogels migreren tussen gebieden in het noorden (voor voortplanting) en het zuiden (voor het overwinteren). Juist in deze periode moeten steden hun licht uitdoen. Het massaal sterven van vogels door botsingen kunnen op grote schaal invloed hebben op de populatieaantallen van toekomstige generaties vogels. American Bird Conservancy:

“Omdat licht trekvogels aantrekt, trekken ze zich vaak terug om te rusten in bebouwde gebieden. Wanneer deze vogels de volgende dag op zoek gaan naar voedsel, is de kans groter dat ze glas vinden en er tegenaan botsen.”

Chicago ligt op de trekroute van vijf miljoen vogels van 250 verschillende vogelsoorten. Ook steden zoals Houston, Dallas en New York bevonden zick op de migratieroute van diverse vogelsoorten.

Lees meer:

Steden Verenigde Staten doen licht uit voor trekvogels

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer